Energia

Les renovables proposen incloure una mena de ‘llicència social’ entre els requisits per construir un parc

La burocràcia desinfla l’interès per invertir en renovables a Catalunya

El Govern redobla la seva aposta verda per produir el 81% de l’electricitat amb renovables el 2030

Les renovables proposen incloure una mena de ‘llicència social’ entre els requisits per construir un parc
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

«Renovables sí, però no així», va cridar el guanyador del Goya a millor pel·lícula per ‘As bestas’, Rodrigo Sorogoyen, al febrer. El cineasta va portar al ‘prime time’ televisiu una de les principals problemàtiques del sector en els últims anys: la contestació social. Més allà de l’anècdota, les empreses renovablesentonen el ‘mea culpa’ per la falta de pedagogiasobre els beneficis de les renovables davant l’allau de parcs eòlics i fotovoltaics i prometen treballar tots a l’una per una millora de la percepció social d’aquestes instal·lacions. Entre les mesures proposen a les administracions requerir una mena de ‘llicència veïnal’ entre els requisits de construcció dels parcs.

No es tracta d’afegir més burocràcia a la ja de per si lenta tramitació dels projectes, sinó d’incloure aquesta avaluació en la declaració d’impacte ambiental (DIA). «Seria bo que en el procediment mediambiental es demostrés d’alguna manera que aquest parc té acceptació social», ha plantejat la directora de desenvolupament de negoci a Espanya d’Acciona Energía, Marta Fernández, en un debat sobre aquesta problemàtica durant la primera jornada del Congrés Eòlic Anual, organitzat per l’Associació Empresarial Eòlica (AEE).

La declaració d’impacte ambiental (DIA)és un dels requisits necessaris per poder construir un parc renovable a Espanya. Qui l’expedeix és l’Administració central o l’autonòmica, en funció de la mida de la instal·lació. S’hi avalua si és convenient o no construir un aerogenerador o un panell solar en determinat lloc, en funció de les condicions de protecció del medi ambient i dels recursos naturals. Fernández planteja buscar alguna fórmula, com podria ser una enquesta entre els veïns, per afegir en aquest procés si la comunitat està a favor o en contra de la instal·lació.

La contestació social és «el principal problema» d’aquesta tecnologia de cara al futur, segons el director general de Renovables, Nous Negocis i Innovació de Naturgy, Jorge Barredo, que adverteix que als Estats Units ha portat fins a «judicialitzar permisos» d’instal·lació de parcs. En els últims cinc anys, eòlica i fotovoltacia han sumat gairebé 25 gigawatts (GW) de nova generació, una mica menys de la meitat del total existent. Però de cara al 2030 es pretenen instal·lar més de 80 GW nous.

«Hem anat massa de pressa i la pressa no ens ha acompanyat per asseure’ns amb els veïns i obtenir l’anomenada ‘llicència social’. Si ningú t’explica que a la muntanya que tens davant de casa hi posarà molins és normal que t’alertis», ha assegurat la consellera executiva de l’empresa de renovables Greenalia, Beatriz Mato. «Si fem les coses bé, et presentes davant el veí, li expliques que has vingut per quedar-te i que seràs un bon veí, estic segura de l’acceptació, encara que després vingui un altre darrere a contaminar», ha afegit Beatriz Mato.

Des del sector tracen una línia clara entre el «soroll» mediàtic que generen proclames com la de Sorogoyen o les associacions ecologistes i el malestar veïnal. «Necessitem diferenciar entre soroll i realitat. I tot i que l’acceptació social sigui majoritària, s’ha de respectar la sensibilitat de les persones i els municipis i entendre les reticències als canvis a l’entorn», ha advertit en l’obertura del congrés el president de la patronal eòlica, Juan Diego Díaz.

Notícies relacionades

Establir beneficis directes per a les comunitats locals com ara preus més baixos de l’electricitat, prioritat per a l’abocament a la xarxa de les instal·lacions renovables o compensacions econòmiques és una de les fórmules plantejades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per esquivar les dificultats del desplegament renovable. Moltes d’aquestes mesures s’estan posant en pràctica en algunes regions, segons el director d’operacions (COO) d’Europa i Llatinoamèrica de Repsol Renovables, Enrique Pedrosa, però «falta compartir-ho», afegeix.

«La part social només depèn de nosaltres. Hem de convidar tots els actors per ensenyar tots els beneficis i eliminar tots els dubtes. Renovables sí, però només així», ha acabat dient Marta Fernández d’Acciona Energía.