Xifres rècord

La demanda elèctrica marca el seu màxim des de març per l’onada de calor

Competència registra les seus de les grans elèctriques per presumptes irregularitats

El resultat de les empreses puja gairebé el 70% la primera part del 2023

La demanda elèctrica marca el seu màxim des de març per l’onada de calor

Shutterstock

1
Es llegeix en minuts
EFE

La demanda elèctrica ha marcat aquest dilluns el seu nivell més alt des del mes de març, coincidint amb el pic de la primera onada de calor de l’estiu a Espanya, que provocarà temperatures màximes que podrien superar els 44 graus en algun moment d’aquesta setmana. Segons les dades de Red Eléctrica recollides per Efe, la demanda màxima peninsular registrada aquest dilluns ha arribat als 33.994 megawatts (MW) a les 18.17 hores, el seu valor més alt des de principis de març. Concretament, és un 10% inferior en comparació amb els 37.681 MW que es van registrar el 2 de març, i se situa un 13% per sota del màxim anual de 39.101 MW del 24 de gener, els dos valors comptabilitzats durant l’hivern.

Notícies relacionades

La demanda màxima es manté un 25% per sota del rècord de 45.450 MW del 17 de desembre del 2007, en plena onada de fred a la península Ibèrica, i és un 18% inferior al rècord històric de consum en temporada d’estiu, a la qual es va arribar el 19 de juliol del 2010 i va ser de 41.318 MW. Coincidint amb les altes temperatures, l’energia solar continua concentrant prop del 25% de la generació nacional, una xifra a què ha arribat de forma constant durant l’última setmana.

L’onada de calor en la qual està immersa Espanya arribarà aquest dijous al seu pic, amb màximes de fins a 44 graus que afectaran especialment Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa i la Comunitat de Madrid. Davant aquesta situació, s’ha activat avui l’avís per intensa calor en vuit comunitats –Aragó, les dues Castelles, Catalunya, Extremadura, Madrid, País Valencià i Andalusia–, amb especial intensitat en aquesta última, on hi ha avís vermell (risc extrem) per temperatures de 44 graus al camp cordovès i sevillà. Entre dijous i divendres es produirà una baixada de les temperatures «generalitzada», segons els experts.