Junta d’accionistes

Grifols reafirma l’estratègia de reduir deute i afrontar desinversions

Grifols reafirma l’estratègia de reduir deute i afrontar desinversions
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Grifols ha reafirmat aquest divendres en junta d’accionistes l’estratègia seguida en els últims mesos de reducció de deute i desinversions, en el marc d’un previsible alentiment de l’economia nord-americana i costos de finançament més alts. La direcció de la companyia global especialitzada en la producció de medicaments plasmàtics ha destacat avui en la junta d’accionistes l’acceleració dels resultats financers i la millora operativa de la companyia, mentre ha reiterat el seu compromís amb la reducció del deute.

Tots els punts de l’ordre del dia sotmesos a votació han sigut aprovats pels accionistes, incloent-hi els comptes anuals i els informes de gestió, així com la reelecció de Raimon Grifols, Tomás Dagá, Carina Szpilka, Íñigo Sánchez-Asiaín i Enriqueta Felip com a membres del Consell d’Administració. També han sigut ratificats la política de remuneració dels consellers executius, el pla d’incentius a llarg termini basat en la concessió d’opcions sobre accions per a aproximadament 220 empleats de Grifols i la concessió d’opcions sobre accions per al president executiu i conseller delegat de Grifols, Thomas Glanzmann.

Resultats

Els ingressos van arribar a 6.064 milions d’euros l’any, el 12,4% més que el 2021, avalats per una robusta demanda subjacent, un fort acompliment de Biopharma, preus, mix de producte i una contribució positiva de Biotest. El resultat operatiu ajustat va ascendir a 1.247 milions d’euros, amb un marge del 20,6% impulsat per la dilució dels costos operatius, una estricta disciplina de costos i la priorització de projectes d’R+D, que van contribuir a compensar parcialment el cost per litre de plasma.

L’any 2022 es va constatar la recuperació de les donacions de plasma, que van augmentar un 25% respecte a l’any anterior i van permetre a la companyia centrar-se a optimitzar estratègicament la seva xarxa de centres de plasma amb l’objectiu d’expandir els marges operatius. Com a resultat, el cost per litre de plasma (CPL) es va reduir un 10% a tancament de l’any. Aquest descens s’emmarca en el pla de millores operatives, que impulsarà un estalvi de costos en efectiu anual de més de 450 milions d’euros.

Notícies relacionades

La companyia treballa per arribar a una ràtio de palanquejament de 4,0x el 2024, que va disminuir 7,0x a tancament del primer trimestre del 2023 des de 9,0x en el primer semestre del 2022, principalment per la millora en beneficis i inventaris.

La companyia continua avançant en la seva cartera d’innovació i assajos clínics abastant les quatre àrees terapèutiques clau: immunologia, neurologia, pneumologia i hematologia. Cal destacar el desenvolupament de noves oportunitats per a l’ús d’immunoglobulines en immunodeficiències secundàries (IDS), així com l’ampliació del seu abast a través de noves proteïnes plasmàtiques i recombinants. A més, s’espera que les noves proteïnes de Biotest, fibrinogen i Trimodulin –que es troben en fase III d’assaig clínic– impulsin el creixement dels ingressos i l’expansió dels marges de manera significativa a mitjà termini.