¿A quant ascendeix el que deu cada català? ¿I un madrileny?

¿A quant ascendeix el que deu cada català? ¿I un madrileny?
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La càrrega que suporta cada català s’ha reduït. Poc, però va ser menor en el primer trimestre d’aquest any que en l’últim del 2022. El passiu total de la Generalitat es va situar en 85.456 milions d’euros a 31 de març, cosa que va suposar un augment de l’1,33%, segons es desprèn de les dades sobre deute públic de les administracions que ha difós el Banc d’Espanya corresponents al primer trimestre de l’any.

Però, a l’haver guanyat habitants en el cens d’abril respecte a l’anterior, la càrrega a Catalunya es reparteix entre més persones, fet que dona 10.768,6 euros de mitjana, que suposa l’1,55% menys que en el període anterior. El deute de la Generalitat equival al 33,1% del PIB de la comunitat. I 84 de cada 100 euros d’aquest passiu tenen l’Estat com a creditor a través del fons de liquiditat autonòmica (FLA).

La Comunitat Valenciana, després de Catalunya, és la segona autonomia on la mitjana és més elevada, amb 10.567,5 euros per habitant, fet que suposa l’1,95% menys. El deute total ascendeix a 55.439 milions, cosa que es tradueix en el pes més elevat per PIB regional, amb el 43,7%. En aquest cas, 83,4 de cada 100 euros tenen l’Estat com a creditor.

A la Comunitat de Madrid, la meitat

Aquestes hipoteques amb què carreguen els ciutadans estan allunyades de les d’altres comunitats, com Madrid, on la mitjana s’ha elevat fins als 5.442,2 euros, el 6% més, però suposa al voltant de la meitat que a Catalunya i a la Comunitat Valenciana. El deute total a 31 de març ascendia a 37.495 milions. Aquesta comunitat, que no té l’Estat com a creditor, ja que no ha recorregut als instruments per tenir liquiditat, inclou la capital de l’Estat, Madrid, l’ajuntament amb el passiu més voluminós, amb 1.920 milions.

A Andalusia, la comunitat més poblada, la càrrega mitjana per habitant encara és més baixa que a Madrid, amb 4.279,5 euros, el 3,5% menys que en l’últim trimestre de l’any passat. El passiu total de l’administració andalusa ascendeix a 36.744 milions d’euros. Al voltant del 69% del total té l’Estat com a creditor, però en aquest cas a través de la facilitat financera, un instrument destinat a recolzar les comunitats complidores amb el dèficit.

Notícies relacionades

Quant al pes del deute, la Comunitat Valenciana és la primera, amb un passiu que equival al 43,7% del seu PIB, si bé ha disminuït 0,7 punts en el trimestre i 2,2 punts en un any. La segueixen Catalunya (33,1% del seu PIB), Castella-la Manxa (32,7% del seu PIB) i Múrcia (31,7% del seu PIB). Totes les autonomies han disminuït el seu endeutament l’últim any, tret de les Canàries, on ha pujat del 14,2 al 14,9% del seu PIB. No obstant, aquesta comunitat és la quarta menys endeutada juntament amb Madrid i el País Basc (totes dues amb el 14,2% dels respectius PIB regionals), i Navarra (13,5% del seu PIB).

Per import, Catalunya se situa al capdavant amb 85.456 milions de deute, seguit per la Comunitat Valenciana amb 55.439 milions, en els dos casos màxims històrics.