Airef: «L’ingrés mínim vital només arriba al 35% de les llars que podrien rebre’l»

Airef: «L’ingrés mínim vital només arriba al 35% de les llars que podrien rebre’l»

EFE/ Zipi

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) calcula que el nombre de llars beneficiàries de la prestació de l’ingrés mínim vital (IMV) es manté en 284.000 llars, el 35% de les entorn de 800.000 llars que podrien rebre’l.

L’Airef ha publicat aquest dijous el seu preceptiu informe anual d’Opinió sobre l’IMV, una prestació no contributiva dirigida a prevenir el risc de pobresa de les persones que no tenen recursos econòmics bàsics per cobrir les seves necessitats fonamentals. Igual que va detectar en la primera opinió, emesa el 2022, l’Airef ha tornat a identificar un escàs abast de la prestació que, sobretot, s’explica per l’existència d’un 58% de llars (469.000 llars) que en podrien ser beneficiàries, però que no ho sol·liciten. Segons la president de l’Airef, Cristina Herrero, aquest percentatge del que es diu ‘non take up’ és similar al que es produeix en altres països quan intenten posar en marxa una prestació no contributiva d’ampli abast com és el cas de l’IMV.

Notícies relacionades

Des del punt de vista de l’Airef, corregir aquesta elevada taxa de llars que no arriben a sol·licitar és un dels principals reptes que té davant seu la gestió de l’IMV, que resideix en el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social. L’Airef aposta per un model de gestió més automàtic.

L’Airef també ha detectat que el 69% de les sol·licituds presentades han sigut denegades i que el temps mitjà de tramitació es manté en uns 120 dies, malgrat que el volum de sol·licituds ha augmentat el 60% en un any, després que el Govern hagi introduït el complement a la infància de la prestació i altres millores, com la seva compatibilitat amb l’ocupació.