Informe

La meitat de les empreses de l’Ibex eviten informar sobre paradisos fiscals i els seus litigis amb Hisenda

La meitat de les empreses de l’Ibex eviten informar sobre paradisos fiscals i els seus litigis amb Hisenda

EFE/ Ana Bornay

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La meitat de les grans empreses espanyoles que cotitzen a l’Ibex 35 eviten informar de forma transparent sobre els seus negocis en paradisos fiscals o sobre els litigis que mantenen oberts amb Hisenda per discrepàncies sobre qüestions tributàries. És una de les conclusions que es desprenen del novè informe ‘Contribució i transparència’, que la fundació Haz publica amb caràcter anual i que, en aquesta ocasió, assenyala Acerinox, Amadeus, Ferrovial, Grifols, Merlin Properties, Solaria, ArcelorMittal, IAG, Logista, Laboratorios Rovi i Unicaja Banco (11 en total) com les empreses de l’Ibex 35 que no faciliten cap informació sobre la seva presència en paradisos fiscals i centres financers ‘off-shore’. Bankinter, Mapfre, ACS, Banco de Santander, Fluidra, Indra i Melià Hotels (set en total) ofereixen informació, però insuficient, sobre ubicacions, activitats, volums de negoci i perspectives de permanència.

Les altres 17 firmes de l’Ibex 35 sí que s’adapten als criteris de compliment descrits a l’informe en matèria de paradisos fiscals: Acciona, Acciona Energía, Aena, Banc Sabadell, BBVA, CaixaBank, Cellnex, Enagás, Endesa, Iberdrola, Inditex, Colonial, Naturgy, Redeia, Repsol, Sacyr i Telefónica.

En particular, la fundació Haz assenyala Repsol com a exemple de «millor pràctica» per la publicació periòdica del seu document ‘Presència en paradisos fiscals i altres territoris controvertits’, en el qual els autors han trobat detallada informació de les principals magnituds de la companyia en jurisdiccions no cooperatives, així com un cas d’estudi sobre la presència als Països Baixos i Luxemburg i una anàlisi sobre l’expansió internacional als EUA i, en concret, el cas de Delaware.

Transparents, translúcides i opaques

L’informe ‘Contribució i transparència’ analitza les pràctiques de transparència i bon govern sobre fiscalitat de les 35 empreses que conformen l’Ibex. En la seva novena edició, el ‘vas mig ple’ de l’informe indica que, amb caràcter general, tenint en compte els 12 indicadors de bon govern analitzats, les empreses catalogades com a ‘transparents’ (54%) superen les catalogades com a ‘translúcides’ (38%, que compleixen a mitges) o ‘opaques’ (8%, que no compleixen una gran part dels paràmetres revisats). En particular, s’identifiquen set empreses (Banc Sabadell, Iberdrola, Colonial, Endesa, Enagás, Redeia i Repsol) que han obtingut un compliment del 100% dels indicadors.

El ‘vas mitjà buit’ mostra que el 51% de les empreses de l’Ibex 35 o bé no informen de la seva presència en paradisos fiscals (31%), o bé ho fan de forma poc transparent (20%). Un altre 51% d’empreses o bé no informen dels riscos que els seus litigis amb Hisenda representen per als seus comptes (17%), o bé ho fan de forma incompleta (34%).

«La informació fiscal constitueix un contingut molt rellevant de la informació econòmica i ha de comunicar-se d’una manera visible, comprensible i completa», recomanen a les empreses els autors de l’informe, firmat per Javier Martín Cavanna i Concepción Sacristán Sánchez. Donada la rellevància que el mercat exterior i l’activitat internacional tenen en moltes de les empreses analitzades, l’informe recomana «proporcionar una informació més clara, detallada i transparent sobre la seva presència en paradisos fiscals, determinant la normativa a què s’acullen, les ubicacions, activitats, volums de negoci i perspectives de permanència». També aconsella «informar de les polítiques de gestió dels riscos fiscals en el marc de la política de compliment». A més, per evitar possibles conflictes d’interessos, l’informe recorda la conveniència que les empreses no contractin cap servei d’assessoria fiscal amb les firmes encarregades d’auditar-los legalment els comptes, un principi que incompleix el 54% de les empreses de l’Ibex 35.

Notícies relacionades

L’informe assenyala les 19 empreses que contracten amb l’auditora externa serveis d’assessorament fiscal o que no desglossen de manera transparent tots els serveis que reben. Són les següents: Acciona, Acciona Energía, ACS, Amadeus, ArcelorMittal, Banco de Santander, Bankinter, Ferrovial, Fluidra, Grifols, Indra, Laboratorios Rovi, Logista, Mapfre, Melià Hotels, Naturgy, Sacyr, Solaria i Unicaja.

La fundació Haz recorda que hi ha una prohibició expressa de prestar serveis d’assessoria fiscal que afecta totes les entitats d’interès públic. Interpreta que la passivitat de les empreses sobre aquesta prohibició està motivada per l’absència de sancions davant aquesta mala pràctica. La llei d’auditoria penalitza les societats auditores, però no les empreses auditades, apunta. En algunes empreses, com ACS o Acciona, l’auditora rep més ingressos per serveis diferents de l’auditoria legal –com l’assessoria fiscal– que per aquesta.