Nous negocis

Les empreses del Parc Científic quadrupliquen el capital captat en un any

Les empreses del Parc Científic quadrupliquen el capital captat en un any
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les empreses del Parc Científic de Barcelona (PCB) han quadruplicat l’últim any el capital captat, fins als 142 milions d’euros. El resultat aconseguit per les més de 125 entitats (empreses i organitzacions) que ocupen aquest espai ha sigut «històric», després dels 39 milions de l’exercici precedent.

De la quantitat total, 83 milions, el 58%, van provenir de capital privat. Segons el parer del PCB, aquestes xifres reflecteixen «la consolidació del sector de ciències de la vida a Catalunya». SpliceBio, empresa biotecnològica de teràpia gènica basada en tecnologia desenvolupada a la Universitat de Princeton, encapçala el rànquing, amb 50 milions, la tercera ronda de finançament més elevat del 2022 registrat a la BioRegió, la sèrie A més gran aixecada per una biotecnològica a Espanya i la més alta firmada mai per una empresa ubicada al Parc Científic. L’operació va ser coliderada per UCB Ventures (Bèlgica) i Ysios Capital (Espanya), i hi van particpar New Enterprise Associates (NEA, Estats Units), Gilde Healthcare (Països Baixos), Novartis Venture Fund (Suïssa) i Asabys Partners (Espanya).

La segona ronda en import la va tancar DeepUll, que continua el seu progressiu creixement combinant finançament privat i públic. L’empresa, especialitzada en el desenvolupament de solucions diagnòstiques sense cultiu i assequibles per a la identificació primerenca de la sèpsia i altres infeccions agudes, va aixecar 13 milions en una ronda sèrie B per avançar en la plataforma de detecció precoç de la sèpsia. L’operació la van liderar Innvierte (Ministeri de Ciència i Innovació d’Espanya - CDTI) i un inversor estratègic que no s’ha fet públic, i també hi van participar els preexistents Kurma Partners, Alta Life Sciences, UI Investissement (assessorat per Mérieux Equity Partners) i Axis Participaciones Empresariales. El 2022 DeepUll també va rebre un préstec de 20 milions del Banc Europeu d’Inversions (BEI).

Al seu torn, el 2022 Pangeae Oncology, vinculada al PCB com a empresa associada, va protagonitzar una de les operacions més rellevants de l’any en el mercat borsari espanyol BME Growth. La companyia, líder de serveis mèdics d’oncologia de precisió, va captar 12 milions a través de dues ampliacions de capital. Els nous accionistes van ser liderats per rellevants inversors institucionals.

D’un a tres milions

Notícies relacionades

Dins del grup d’empreses que van aixecar entre un i tres milions de finançament privat destaquen: Newborn Solutions (2,7 milions), CIRCE Scientific (1,71 milions), GAT Biosciences (1,33 milions) i GAT Therapeutics (1,5 milions). Altres companyies del Parc que van aconseguir una inversió de menys d’un milió van ser Bioliquid i IDP Pharma.

«El Parc es continua posicionant, amb l’activitat que genera, com a peça fonamental de l’Eix Salut Diagonal. Les xifres de fort creixement en finançament i inversió protagonitzades per les nostres entitats són un símptoma de la confiança i de l’aposta per aquests projectes, la majoria dels quals auguren un futur molt esperançador per a tot l’ecosistema de salut, començant per la indústria i finalitzant en el pacient», explica Maria Terrades, directora del PCB. Diverses empreses del PCB van recórrer el 2022 al finançament públic, vehiculat a través d’ajudes competitives regionals, nacionals i europees, per ampliar considerablement la seva capacitat de finançament.