Seguretat Social

Escrivá relaxa els requisits per regularitzar i sumar milers de migrants al mercat laboral

Escrivá relaxa els requisits per regularitzar i sumar milers de migrants al mercat laboral

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha aprovat una instrucció per relaxar els requisits i regularitzar la situació administrativa de milers de migrants, amb la intenció de sumar-los al mercat laboral. El ministre José Luis Escrivá ha modificat el reglament d’estrangeria, aprovat al juliol, per facilitar que aquelles persones sense permís de treball puguin accedir a formacions i aconseguir llicència per poder firmar un contracte. Fins ara el reglament excloïa aquells cursos amb una durada inferior a 200 hores, segons ha avançat ‘El País’ i ha pogut confirmar EL PERIÓDICO de fonts de la Seguretat Social. Els canvis ja han entrat en vigor.

Escrivá va justificar el seu reglament d’estrangeria davant la necessitat de fer aflorar part de la migració irregular que ja viu a Espanya i que ha de guanyar-se la vida d’alguna manera per subsistir. I la nova instrucció busca agilitzar aquestes regularitzacions, que fins ara havien anat a un ritme inferior al que pretenia el ministeri, després de sis mesos de plena vigència de la norma. Des de la Seguretat Social no han realitzat fins ara un balanç de quantes persones han passat a tenir un permís de treball després de l’entrada en aquells primers sis mesos de vigència del reglament.

Si bé aquestes mateixes fonts afirmen que havien rebut comentaris de les oenagés i entitats col·laboradores del fet que moltes persones, especialment dones, no acabaven sol·licitant la formació per arrelament a causa dels requisits. Segons les seves dades, només el 31% de les sol·licituds d’arrelament per formació eren de dones. Per corregir-ho, ara el ministeri suprimeix l’obligatorietat que els cursos de formació hagin de tenir una durada de més de 200 hores (ara en podran ser menys) i que siguin presencials (ara també valdran els ‘online’).

Arrelament laboral

Notícies relacionades

La norma fins ara exigia que la persona estrangera acredités que feia un mínim de tres anys que era a Espanya i tingués vincles familiars o aportés algun informe que acredités la seva inserció en la societat espanyola. Però també li exigia que aportés un contracte amb una durada mínima d’un any. El problema és que sense permís de treball previ era molt difícil això segon. El bucle de «sense papers no hi ha contracte i sense contracte no hi ha papers».

Per millorar la vida d’aquesta part de la població en situació irregular, la norma permetia a una persona d’origen estranger demanar residència temporal si durant els dos anys previs havia treballat legalment un mínim de sis mesos durant 30 hores setmanals. O 15 hores setmanals durant un any. Això facilita als estudiants en formació que encadenin el seu permís de treball una vegada acabin els estudis. Ja que si durant la seva formació accedeixen a un contracte laboral de 30 hores setmanals (el màxim permès pel reglament) i l’allarguen durant sis mesos, ja poden accedir a l’arrelament laboral.