Agricultura

Calviño diu que el boicot alemany a la maduixa espanyola per Doñana «es veia venir»

  • La delegació alemanya cancel·la la seva visita a Doñana en plena polèmica pel boicot a la maduixa i el 23 J

  • La campanya contra la maduixa de Doñana als supermercats d’Alemanya deixa freds els consumidors

Calviño diu que el boicot alemany a la maduixa espanyola per Doñana «es veia venir»

Samuel Aranda

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha assegurat que el boicot a la maduixa espanyola per part de supermercats alemanys «es veia venir des del primer moment».

«Des del primer moment hem manifestat la nostra preocupació i jo, sincerament, ho veia venir; veia venir que aquest tipus d’actuació irresponsable amb una joia del nostre patrimoni com és Doñana tindria una repercussió negativa sobre la nostra imatge, que indirectament, afectarà aquests agricultors que tenen un alt prestigi en els mercats internacionals», s’ha lamentat Calviño en una entrevista a TVE 1 quan li han preguntat per la visita de diputats alemanys prevista per a aquesta setmana amb l’objectiu d’interessar-se per la situació de l’aiguamoll andalús. Hores després, quan els diputats ja estaven a la seu del Ministeri per a la Transició Ecològica, l’ambaixada d’Alemanya a Espanya ha difós un comunicat per anunciar la suspensió de la visita i de l’agenda oficial pactada. Així, els diputats ja no viatjaran a Andalusia.

L’origen d’aquest boicot està en una campanya de Campact, una plataforma similar a change.org, feta la setmana passada per apressar les grans cadenes de supermercats del país –Edeka, Lidl, Aldi i Rewe– a «no contribuir a la dessecació del Parc Nacional de Doñana». Tot i que la campanya gairebé no ha arribat al consumidor alemany, la plataforma ja exhibeix la xifra de gairebé 163.000 firmes en la seva pàgina web a favor d’aquesta campanya.

https://twitter.com/campact/status/1664919857672990720?s=20A Alemanya, parlamentaris de la Comissió de Medi Ambient, Conservació de la Natura, Seguretat Nuclear i Protecció al Consumidor del Bundestag havie previst entrevistar-se aquest dilluns amb el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán. També hi havia previstes trobades aquesta setmana amb el viceconseller andalús de Sostenibilitat, Sergio Arjona, i amb representants d’associacions d’agricultors, d’organitzacions de protecció ambiental, de fundacions polítiques i amb científics, així com una visita al parc de Doñana.

Una hora abans de conèixer-se la suspensió del viatge cap a la una de la tarda, l’associació interprofessional del sector, Interfresa, havia convidat els parlamentaris alemanys a visitar els cultius de Huelva de maduixa i fruites vermelles, «perquè puguin comprovar en primera persona que la totalitat de les maduixes comercialitzades a Alemanya tenen certificat l’ús legal i responsable de l’aigua per al cultiu». Segons Interfresa, el 100% de les maduixes i fruites vermelles exportades disposen de la certificació Spring de GLOBAL G.A.P. IFA per a cultius. «Els mateixos supermercats alemanys exigeixen aquesta certificació, entre els quals es troben els més rellevants Rewe, Aldi, Lidl, Edeka i Kaufland. A la resta d’Europa també ho demanen els britànics TESCO, Marks and Spencer i Sainsbury’s; els francesos Carrefour i Auchan, i els suïssos Migros i Coop, entre molts d’altres», apunta Interfresa.

El sector mostra la seva disposició a entaular converses amb institucions i distribuïdors per aclarir «la falta de rigor d’aquesta campanya, que és insidiosa i nociva per a la indústria», i, entre altres accions, s’ha dirigit per carta a l’ambaixada alemanya a Espanya.

Xoc entre la Junta i el Govern

El portaveu del Govern andalús i conseller de Sostenibilitat, Medi Ambient i Economia Blava, Ramón Fernández-Pacheco, ha criticat aquest dilluns l’«ús» que el Govern central estava fent de la visita de parlamentaris alemanys aquesta setmana a Andalusia a l’exercir com «altaveu del boicot» a la campanya de la maduixa que ha impulsat una associació de consumidors d’Alemanya. «Aclarirem tot el que hàgim d’aclarir», ha indicat Fernández-Pacheco, mentre ha jutjat que «és intolerable que el Govern auspiciï aquesta campanya contra la maduixa».

Notícies relacionades

A Madrid, la vicepresidenta tercera del Govern, Teresa Ribera, ha considerat que «la millor manera de desactivar totes les bombes» en relació amb el possible boicot a les maduixes espanyoles és que la Junta d’Andalusia «deixi de ximplejar i posar en risc els regants i agricultors espanyols, la reputació d’Espanya i, òbviament, Doñana»

En declaracions als mitjans de comunicació a l’entrada d’unes jornades sobre els fons europeus organitzades per eldiario.es, Ribera ha qualificat de «gravíssima» la crisi reputacional que s’ha obert amb una proposta portada al Parlament andalús «sense cap tipus de consens», sense prestar atenció a la ciència, a la protecció de Doñana en un espai considerat una «catedral del medi ambient». La vicepresidenta s’ha desvinculat de la visita prevista dels parlamentaris alemanys a l’explicar que la iniciativa havia sortit «directament del Bundestag».