Mercat laboral

Catalunya crea el doble d’ocupació que Madrid al maig i supera els 3,7 milions de treballadors

  • L’ocupació segueix a l’alça al maig i supera per primera vegada els 20,8 milions de treballadors en actiu

  • Embús als jutjats: un acomiadament tarda el doble a resoldre’s que fa 20 anys

Catalunya crea el doble d’ocupació que Madrid al maig i supera els 3,7 milions de treballadors
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya va tancar el mes de maig amb una creació d’ocupació neta de 40.503 empleats, fins a superar per primera vegada en la seva història la cota dels 3,71 milions de treballadors en actiu. Mai abans tants catalans havien estat cotitzant a la Seguretat Social de manera simultània, ni tan sols abans de l’esclat de la bombolla immobiliària. Les quatre províncies catalanes van registrar el seu millor mes de maig des del 2015 i van aportar al conjunt de l’economia espanyola més del doble de nous ocupats que l’altra locomotora del país, la Comunitat de Madrid.

Els mesos de primavera i estiu li van bé a l’economia espanyola i especialment a les zones de costa, com Catalunya. El bon temps aclama tradicionalment sectors com l’hostaleria, la restauració i altres activitats turístiques i això ho noten substancialment Girona (1,9%) i Tarragona (1,9%), que en termes relatius van crear el doble d’ocupació que Barcelona (0,7%).

S’hi suma l’inici de les campanyes de recollida de fruita, cosa que s’ha traduït a la província de Lleida amb una explosió de contractacions (3,4%), i és el territori català que més ha crescut al maig respecte a l’abril, en termes relatius.

Les bones dades de contractacions no s’han correspost amb explosives reduccions de les dades d’atur. Catalunya va tancar el mes de maig amb 336.103 aturats, a penes 2.692 menys que en el mes d’abril i la xifra més baixa des del 2008. La reducció ha sigut molt escassa, si es compara amb els maigs precedents, quan el que és habitual són retallades d’entre 13.000 i 16.000. Amb permís del pandèmic maig del 2020, ha sigut el mes més fluix quant a reducció de l’atur des del 2009.

Catalunya dobla Madrid

Notícies relacionades

Les empreses fa un parell de mesos que ja porten el xip de la campanya estiuenca i això es tradueix en contractacions especialment focalitzades a les zones costaneres i els arxipèlags. Les illes Balears van liderar la creació d’ocupació, amb un guany de 49.265 de treballadors. Les segueixen Catalunya, amb els seus 40.503 nous treballadors. En termes absoluts, les províncies catalanes van aportar més del doble d’ocupats que la Comunitat de Madrid (16.463).

Les autonomies amb alt pes de l’agricultura també van registrar al maig bones xifres de contractació, en termes relatius. La Rioja (2,2%), Aragó (2,1%) i Múrcia (1,7%) dupliquen la mitjana de creació d’ocupació a nivell de tot Espanya.