Escalada de preus

Inflació: ¿Què és el famós ‘efecte Giffen’ del qual parla Niño Becerra?

L’economista ha compartit les seves impressions sobre el cost dels béns bàsics

L’escalada de preus dels aliments no baixarà fins a mitjans d’any

La inflació puja el 5,8% al gener pels carburants

Santiago Niño-Becerra, al seu despatx de l’IQS, dilluns passat.

Santiago Niño-Becerra, al seu despatx de l’IQS, dilluns passat. / ÁLVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El doctor en Economia Santiago Niño Becerra ha compartit un breu fil sobre una situació hipotètica que es podria produir en el preu de productes bàsics que es venen als supermercats. L’economista ha fet referència a l’anomenat ‘efecte Giffen’, que consisteix en un augment de la demanda d’aquests articles malgrat l’increment dels preus.

Notícies relacionades

«Per la seva pròpia categoria, aquests béns són majoritàriament consumits per rendes mitjanes baixes i baixes, de manera que continuaran sent demandats i fins i tot pot ser que s’incrementi perquè per a aquestes rendes aquests béns són assequibles», ha explicat en un dels seus tuits.

Mesura insuficient amb l’IVA

Tal com explica Niño Becerra, aquest efecte, recollit per Alfred Marshall als seus ‘Principios de economía’, podria provocar que l’augment de la demanda i, conseqüentment, del preu de productes bàsics superés la reducció o eliminació de l’IVA aplicada pel Govern. Així doncs, en aquest escenari, l’esmentada mesura resultaria insuficient per pal·liar la inflació en el cost de «béns bàsics com el pa i les patates».