Informe
L’OCDE alerta del risc d’una crisi de deute al món
Els ministres de Finances del G-20 busquen sortides al deute global
L’Autoritat Fiscal estima que el dèficit no aconseguirà baixar del 3% en els pròxims anys
Els estralls que la pandèmia de la covid-19, la invasió russa d’Ucraïna i la crisi d’inflació estan deixant en les finances dels principals països del món desenvolupat amenacen de desencadenar fortes tensions mundials en els pròxims anys en el deute públic, en un context de ràpida pujada dels tipus d’interès i de retirada dels bancs centrals com a principals compradors dels títols emesos pels Governs i, davant l’expectativa que els països hauran de refinançar la meitat dels seus títols en els tres pròxims anys.
Al seu informe sobre ‘Perspectives d’endeutament sobirà de l’OCDE 2023’ publicat aquest dilluns, l’organització de països desenvolupats assenyala que les emissions brutes i netes augmentaran aquest any (després d’haver sigut retallades el 2022). També adverteix que gairebé la meitat del deute negociable de l’OCDE (uns 23 bilions de dòlars) venceran (i hauran de refinançar-se) en els tres pròxims anys. I alerta que els costos de l’endeutament gairebé s’han triplicat per als bons sobirans de l’OCDE des del 2021 –per la pujada dels tipus d’interès– i «sembla que augmentaran més encara a curt termini». A més, l’informe de l’OCDE assenyala el risc que suposa la retirada dels bancs centrals –com el Banc Central Europeu– del mercat comprador de títols: «La demanda de bons per part dels bancs centrals s’ha evaporat en gran manera, deixant el sector privat per a absorbir grans volums de noves emissions i refinançaments» que s’acosten.
Notícies relacionadesSegons el secretari general de l’OCDE, Mathías Cormann, «l’any 2023 marca el final d’un llarg període de condicions de finançament favorables per als emissors sobirans a mesura que s’adapten a les noves realitats i a un entorn de mercat en ràpida evolució, agreujat pels efectes financers i econòmics de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna».
Tot aquest context reuneix els ingredients bàsics que alimenta el temor d’una possible crisi de deute en els pròxims anys, que –assenyala l’OCDE– podria resultar especialment nociva per als països emergents, en competència amb el refugi que suposen economies com la dels EUA per a l’estalvi mundial. «Com a resultat, els països enfronten un risc elevat de refinançament i molts governs gastaran una proporció més elevada dels seus pressupostos en el servei del deute [pagament d’interessos] i poden enfrontar més restriccions fiscals en els pròxims anys», assenyala l’informes presentat aquest dilluns.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- El Barça es trenca
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme