Reducció de jornada

Setmana laboral de quatre dies: 41 empreses i 500 treballadors demanen participar del pilot del Govern central

L’empresa catalana que vol treballar 32 hores: «En un futur serà obligatori, millor avançar-nos-hi»

Així funciona el programa de subvencions del Govern espanyol per provar la setmana laboral de quatre dies

Catalunya és la comunitat autònoma que més candidats ha presentat, amb un total d’11

Setmana laboral de quatre dies: 41 empreses i 500 treballadors demanen participar del pilot del Govern central

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 41 empreses, que ocupen 503 treballadors, han sol·licitat al Ministeri d’Indústria participar del programa pilot per implementar la setmana laboral de quatre dies, segons dades facilitades pel departament liderat per Héctor Gómez. El Govern central té disponible un fons de 10 milions d’euros de pressupost per assignar subvencions de fins a 200.000 euros per empresa sol·licitadora i no esgotarà les subvencions, ja que les ajudes sol·licitades ascendeixen a 2,8 milions d’euros.

Les companyies sol·licitadores ocupen 503 empleats i Catalunya té números de ser l’autonomia amb més nombre de participants en el pilot. Les 41 sol·licituds de pimes industrials provenen de 13 comunitats autònomes: Catalunya (11), Andalusia (6), Galícia (4), el País Basc (4), Principat d’Astúries (3), Comunitat Foral de Navarra (3), Canàries (3), Comunitat de Madrid (2), Cantàbria (1), Castella i Lleó (1), Castella-la Manxa (1), Extremadura (1), les illes Balears (1).

Les companyies que podien presentar-se eren pimes del sector industrial o consultores associades i el seu compromís passa per una reducció d’almenys un 10% de la jornada laboral ordinària d’una part de les seves plantilles, sense reducció de sou.

Ara el Ministeri d’Indústria haurà d’estudiar aquestes 41 sol·licituds, ponderar-les, per la via de la concurrència competitiva, i repartir aquests 2,8 milions d’euros d’ajudes sol·licitades. Això donarà accés a aquestes 41 empreses –si totes compleixen els requisits– al primer programa pilot per testejar la viabilitat de la jornada de 32 hores (o similars). Espanya segueix així l’estela d’altres estats veïns, com el Regne Unit, que també han posat en marxa recentment els seus propis pilots sobre la reducció horària.

A partir d’ara s’obre un termini màxim de cinc mesos en què el Ministeri d’Indústria, via l’Escola d’Organització Industrial (EOI) resolgui i notifiqui a les empreses escollides la concessió de la subvenció. És a dir, les companyies que entrin a implementar el pilot començaran pels volts de finals d’any. A Catalunya, l’empresa d’arts gràfiques Publiservei, pionera a postular-se el pilot de les 32 hores setmanals, ha confirmat a EL PERIÓDICO la seva concurrència al programa públic.

¿Com decidirà Indústria qui hi participa i qui no?

Les bases de la convocatòria publicada fa un mes pel Ministeri d’Indústria estableixen una sèrie de criteris que determinaran quines empreses acaben participant del pilot i quines en queden fora. El programa públic exigeix una barreja entre viabilitat econòmica de la societat i impacte previst en la qualitat de vida de la plantilla.

Notícies relacionades

Aquelles empreses postulants han hagut de presentar prèviament un estudi sobre quines mesures preveuen prendre per fer sostenible, més enllà de les ajudes públiques, el fet de tenir tota o part de la plantilla cobrant el mateix però treballant menys hores. I és que al cap de dos anys la subvenció pública s’esgotarà, però les empreses es comprometen a continuar implementant la reducció de jornada sense reducció de sou. I han de ser viables per fer-ho, i això passa per millorar la seva productivitat. Una cosa que ha fet que algunes de les companyies potencialment interessades es fessin enrere.

Les empreses, que hauran de contractar els serveis d’una consultora perquè els faci un seguiment d’una sèrie d’indicadors, hauran també de presentar un pla per demostrar que milloraran la conciliació de la vida personal i laboral dels seus empleats, a fi de minimitzar l’absentisme i l’estrès dels empleats. Cada corporació ha presentat la seva pròpia planificació i pot ser que no tots els empleats de la plantilla vegin reduïda la seva jornada. Com més proporció la redueixin, més punts tenen de rebre la subvenció pública.