Condicions laborals

Indústria donarà fins a 150.000 euros a empreses que redueixin a quatre dies la setmana laboral

  • Les bases per presentar-se a aquest projecte pilot s’obriran la setmana que ve i es calcula que unes 70 pimes del sector industrial podran participar-hi

Indústria donarà fins a 150.000 euros a empreses que redueixin a quatre dies la setmana laboral

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer projecte pilot a tot Espanya per testejar la setmana laboral de quatre dies (o 32 hores setmanals) arrenca la setmana que ve. El Ministeri d’Indústria, dirigit per Reyes Maroto, publicarà aquesta setmana l’ordre segons la qual s’obre el concurs perquè pimes del sector industrial –i consultores especialitzades en aquesta activitat– es postulin per percebre ajudes de fins a 150.000 euros si es comprometen a implantar l’esmentada modalitat organitzativa durant un termini de dos anys, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

Els tècnics del departament d’Indústria porten diverses setmanes treballant a contrarellotge, primer per a la resolució i tràmit del complex Perte del cotxe elèctric, i, en paral·lel, per donar compliment al compromís de treure el pilot de la setmana laboral de quatre dies abans que s’acabi el 2022. Maroto ha complert amb els temps: aquest divendres passat va firmar l’ordre que obre el concurs per al repartiment d’ajudes i serà publicada al llarg d’aquesta setmana.

Serà la primera experiència estatal de setmana laboral de quatre dies, ja que la Generalitat Valenciana ja té activat des de fa gairebé dos anys un projecte pioner sobre aquest tema. Espanya s’afegeix així a experiments per reduir la jornada laboral dels treballadors que comencen a proliferar per Europa. El Regne Unit, per exemple, va llançar aquest 2022 el seu pla pilot per a 70 empreses –tantes com l’espanyol– i Portugal ho està testejant també, tot i que des del sector públic. 

L’experiment espanyol és més garantista per al treballador, ja que pretén explorar les virtuts i possibles inconvenients de treballar un dia menys sense que això comporti una retallada de salari ni un allargament de jornada la resta del temps. I és que Bèlgica, per exemple, ha aprovat la possibilitat de treballar quatre dies, però concentrant les hores que es deixen de fer en les altres dies feiners. I a Espanya hi ha hagut empreses, com Desigual o Telefónica, que han plantejat pel seu compte reduccions de jornada, però que també impliquen retallades salarials (no proporcionals).

La ministra Maroto posa en marxa una iniciativa que neix de la negociació dels Pressupostos Generals de l’any passat, quan Més País va decidir recolzar els comptes a canvi d’habilitar un pressupost públic per promocionar la setmana laboral de quatre dies. Des d’aleshores, el Ministeri d’Indústria ha liderat i ha anat perfilant el programa pilot, que donarà cobertura a entre 60 i 70 empreses, segons càlculs preliminars. 

10 milions de pressupost

El pressupost total serà de 10 milions d’euros i les companyies podran rebre una ajuda de fins a 150.000 euros per compensar els costos salarials. És a dir, o bé per contractar més gent que cobreixi les hores que es deixen de fer per part de la resta de la plantilla o bé per fitxar perfils que permetin reorganitzar-se per treballar menys. A més d’aquesta transferència per cobrir costos salarials, les bases de la convocatòria contemplen altres ajudes per costejar la formació de treballadors, millorar la seva productivitat i auditories internes per avaluar l’èxit o fracàs de les mesures. 

Notícies relacionades

La reorganització dels processos de treball és clau en les experiències d’altres països per a la correcta implementació de la setmana laboral de quatre dies. Per així eliminar els temps morts i millorar el ritme de treball i eficiència en els altres, que permetin així treballar menys i que això no redundi en més estrès o coïssor de les plantilles. 

Les ajudes es repartiran sota els criteris de concurrència competitiva, és a dir, qui primer es postuli per rebre-les i pugui acreditar complir tots els requisits primer s’incorporarà al pla pilot. I una vegada s’esgoti el pressupost els següents postulants en quedaran fora. Les pimes participants es comprometen a implementar la setmana laboral de quatre dies (o 32 hores) entre la seva plantilla durant un mínim de dos anys. I les millores de productivitat que sostingui aquesta reducció de jornada han d’estar en marxa en el termini d’un any. Quan s’acabi el pla pilot, el Ministeri d’Indústria, que anirà recopilant les dades, farà un informe i n’avaluarà els resultats.