Fiscalitat

¿A partir de quin percentatge són confiscatoris els impostos?

  • Foment portarà a l’Audiència Nacional la seva croada contra l’impost de patrimoni

  • La fórmula fiscal de Foment: suprimir l’impost de patrimoni i fer aflorar l’economia submergida

¿A partir de quin percentatge són confiscatoris els impostos?
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Foment del Treball manté la seva ferma oposició sobre uns impostos que considera massa elevats. Durant una sessió organitzada pel ‘think tank’ d’aquesta patronal catalana, la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials (SBEES), a Madrid diversos juristes han reclamat al Govern i als tribunals que defineixin «a partir de quin percentatge un tribut es considera confiscatori». Ja hi ha països que ho han fet, com França o Alemanya, que l’han situat en el 50%.

Aquesta sessió, que es va retransmetre també a través de la web de l’organització patronal, se celebra pocs dies després que Foment anunciés que portarà la seva batalla contra l’impost de patrimoni a l’Audiència Nacional. El president de la patronal catalana i de la Societat, Josep Sánchez Llibre, que s’ha caracteritzat per combatre la fiscalitat del govern de coalició i de l’Executiu català, ha assegurat que l’objectiu del ‘think tank’ és desenvolupar el projecte Espanya Metròpolis, que potenciï la col·laboració entre ciutats i comunitats autònomes que «són clau per al desenvolupament socioeconòmic».

Sistema just

L’acte celebrat a CaixaForum, sota el títol ‘El mandat constitucional de no confiscatorietat tributària’, va comptar amb Gabriel Casado Ollero, catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat Complutense; Juan Ignacio Moreno, lletrat del Tribunal Constitucional, i Dimitry Berberoff, magistrat del Tribunal Suprem, i ha sigut moderat per Manuel J. Silva, soci consultor de Roca & Junyent.

L’article 31.1 de la Constitució estableix que «tots contribuiran al sosteniment de les despeses públiques d’acord amb la seva capacitat econòmica mitjançant un sistema tributari just inspirat en els principis d’igualtat i progressivitat que, en cap cas, tindrà abast confiscatori». Entre aquests principis, el de no confiscatorietat és el que està menys avançat, ja que la definició del seu contingut no està clara i ha tingut un menor desenvolupament en la doctrina dels tribunals ordinaris i en el Tribunal Constitucional.

A Espanya no s’ha fixat un percentatge a partir del qual un tribut pot tenir caràcter confiscatori, cosa que significa que només es considera que el té si arriba al 100% de la capacitat econòmica del contribuent. El catedràtic Gabriel Casado ha destacat que «és evident que és necessari atendre la despesa pública, però això no justifica els excessos del poder fiscal i l’intervencionisme del Govern en l’economia, amb càrregues com l’impost ocult de la inflació o el risc de tributs extrafiscals».

França, Alemanya i Bèlgica

Per la seva banda, Juan Ignacio Moreno, lletrat del Constitucional, ha explicat que «tot i que al Congrés cada vegada es debat més sobre la confiscatorietat dels tributs, l’article 31.1 és un article bastant injuriat que fa por als polítics i al Tribunal Constitucional aplicar-lo». Els experts han destacat que alguns països europeus ja han fixat un límit fiscal perquè un tribut no sigui confiscatori, en el cas de França i Alemanya és del 50%, i en el de Bèlgica del 80%.

Notícies relacionades

Un altre dels ponents, Dimitry Berberoff, magistrat del Tribunal Suprem, ha assegurat que «la capacitat econòmica i el principi de no confiscatorietat subjeu en la majoria dels litigis tributaris, el problema que ens trobem en els tribunals és que aquests principis no estan substantivats, és difícil trobar sentències concretes d’una aplicació directa i exclusiva del principi de no confiscatorietat».

En la seva intervenció, Sánchez Llibre, ha assegurat que la SBEES inaugurarà seu a Madrid el setembre o l’octubre.