Funció pública

Preacord entre Escrivá i els sindicats, que desconvoquen la vaga a la Seguretat Social

  • Embús a la Seguretat Social: Escrivá ofereix un ‘plus’ de 6 euros per visita i els sindicats fan un preavís de vaga

  • Vaga a Inspecció de Treball: arrenquen 24 dies d’aturades parcials fins al juny

Preacord entre Escrivá i els sindicats, que desconvoquen la vaga a la Seguretat Social
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Seguretat Social i els sindicats han arribat a un principi d’acord per mirar de desfer l’embús a les oficines públiques de la Tresoreria General. Finalment CCOO ha decidit aparcar les seves protestes –tal com confirmen a la central– i validar l’últim esborrany remès per l’equip del ministre José Luis Escrivá, que ja comptava amb el beneplàcit d’UGT. Fonts coneixedores de les negociacions també situen CSIF dins del preacord, si bé el sindicat ni ho confirma ni ho desmenteix. L’entesa contempla, entre d’altres, que els empleats públics de les oficines de la Seguretat Social podran teletreballar un dia a la setmana a partir de l’1 de juliol i dos dies a partir de l’1 de gener del 2024.

Escrivá ha aconseguit desactivar el calendari de mobilitzacions anunciat per dos dels tres sindicats més representatius entre els treballadors de la Seguretat Social. I confia a rubricar aquest pròxim dimarts a la tarda la pau definitiva amb les centrals. «Soc optimista. Arribarem a 3.000 treballadors nous en un semestre, entre nous funcionaris o interins, i jo crec que amb això el tema s’arreglarà», ha valorat el ministre aquest dilluns en un acte a Oviedo. Ho ha fet posant sobre la taula una sèrie de compromisos que haurà d’acabar de materialitzar el mes i mig que ve.

El primer és plasmar en l’oferta pública d’ocupació d’aquest 2023 –que el Govern està ultimant– el reforç de 2.500 interins que ja va prometre per mirar de desfer els colls d’ampolla que tenen ara mateix les oficines d’atenció el públic, en què la disponibilitat de dates per a cites prèvies presencials escasseja, especialment en ciutats amb alta densitat com Barcelona. S’hi podrien sumar les places de nou ingrés fixes incorporades dins de l’OPE, que rondaran les 500, segons els càlculs avançats pel ministre.

Com a complement a aquests interins, continua vigent l’oferta d’hores extres presentada als treballadors, d’acord amb sis euros de remuneració addicional per cada cita atesa. Una cosa que va indignar les centrals, ja que no ho veien com una solució a la falta de mans a les oficines i criticaven la seva lògica de ‘treballar a preu fet’.

I és que un dels motius que han alimentat el conflicte és la falta de mans. Segons el Butlletí Estadístic del personal al servei de les administracions públiques, la Seguretat Social ha perdut el 24% dels seus efectius en l’última dècada. El 2012, a l’inici del gruix de les retallades i les polítiques d’austeritat, hi havia a la tresoreria general i els ens vinculats un total de 30.217 treballadors públics. Avui, 10 anys després, en queden 22.979, és a dir, gairebé 8.000 efectius menys i una càrrega de feina més gran.

Notícies relacionades

Una altra compromís adquirit per la Seguretat Social per atacar aquesta falta d’efectius és convocar cada any un concurs per a trasllats i promoció interna cap a places «de més necessitat».

Més efectius i més ben pagats. El principi d’acord aconseguit amb els sindicats també contempla tenir tancat abans de juliol un nou complement de productivitat, per reformular el sistema d’incentius per als funcionaris i amb els quals les centrals ambicionen augmentar les seves remuneracions.