Diàleg social

Els líders de la patronal i els sindicats remarquen que l’acord salarial consolidarà la recuperació econòmica

  • ¿Com afecta a la teva butxaca l’acord salarial entre la patronal i els sindicats?

  • La patronal i els sindicats desactiven una tardor calenta i segellen la pau social fins al 2026

Els líders de la patronal i els sindicats remarquen que l’acord salarial consolidarà la recuperació econòmica

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

«Ens mereixem un aplaudiment», ha començat dient el president de la patronal CEOE, després d’haver estampat la seva firma aquest dimecres al peu del cinquè Acord Estatal per a la Negociació Col·lectiva (AENC). Els presidents de les patronals CEOE i Cepyme, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, han rubricat l’AENC amb el qual els agents socials pretenen donar un curs als convenis del 2023, 2024 i 2025, que, entre altres qüestions, permetran una pujada salarial acumulada d’almenys el 10% en el conjunt del període.

En l’acte de la firma, al Cercle de Belles Arts, a Madrid, tots els portaveus han destacat la rellevància de l’acord aconseguit per consolidar el creixement econòmic, garantir el poder adquisitiu dels salaris, posar fre als efectes de segona ronda de la inflació i consolidar la pau social en l’àmbit laboral.

Clàusula de revisió salarial

«Estem en un moment econòmic de creixement de l’economia espanyola que requeria un acord d’aquestes característiques; un paraigua, un marc que permeti resoldre els prop de 1.400 convenis col·lectius pendents de negociació», ha dit el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez. Els sindicats remarquen la importància d’haver aconseguit incorporar en l’acord una clàusula de revisió salarial vinculada a la inflació, si bé amb un caràcter molt limitat, perquè, si s’activés, només afegiria un punt addicional a les pujades del 4%, el 3% i el 3% pactades per a cada un dels tres anys de vigència de l’acord si la inflació supera aquestes taxes. «És un acord que genera confiança interna i externa i ens situa en unes condicions immillorables com a país per atraure inversions els pròxims anys», ha afegit.

«Acord d’Estat»

«Això no va en contra de ningú, va a favor de tots, a favor d’Espanya», ha dit Garamendi, que ha volgut remarcar el «sentit d’Estat» adoptat pels signants. «En un moment delicat en el pla de l’economia com el que vivim, els agents socials estem demostrant la nostra responsabilitat», ha afegit el president de la CEOE, que s’ha esforçat per remarcar la importància del diàleg social «bipartit» en un acte al qual no havia sigut convidat cap representant del Govern.

Desbloquejar 1.400 convenis

Notícies relacionades

«Mai en un context d’inflació tan complicat com l’actual s’havia aconseguit firmar un acord salarial d’aquestes característiques», ha dit el secretari general de CCOO, Unai Sordo, per remarcar la rellevància de l’acord. Per arribar a aquest pacte, els sindicats han hagut d’aparcar la reivindicació de recuperar el poder adquisitiu del 2022, un exercici en el qual la inflació mitjana va escalar al 8,4%, i d’anys anteriors. No obstant, Sordo ha remarcat que l’AENC firmat té «una importància capital, pel seu contingut, pel moment i per la seva potencialitat per reforçar la negociació col·lectiva». «El gran repte és poder desbloquejar aquests 1.400 convenis col·lectius pendents. Si això provoca una recuperació dels salaris, és el millor antídot davant els riscos d’alentiment», ha afegit.

Flexibilitat per a les pimes

Des del punt de vista empresarial, haver assumit la incorporació d’una clàusula de revisió salarial (de només l’1%) és el peatge assumit a canvi d’haver aconseguit un acord «que beneficia especialment les pimes» i que genera «certesa i estabilitat», tal com ha remarcat el president de Cepyme. Gerardo Cuerva ha emfatitzat el caràcter «flexible» de l’acord, obert a adaptacions en funció de sectors, territoris i empreses. Les pujades salarials incloses en l’AENC no són d’obligat compliment a les taules de negociació col·lectiva, tot i que les organitzacions signants es comprometen a impulsar els seus principis. «La flexibilitat és una eina necessària en moments delicats», ha fet veure Cuerva.

Temes:

Salaris CEOE UGT CCOO