Sector immobiliari

El Govern intenta atraure el sector immobiliari, tot i que deixa al marge propietaris i inquilins

El president del Govern central i les ministres d’Economia, Transports i Defensa han explicat als representants del sector immobiliari la llei de vivenda i les propostes per augmentar el parc públic de vivenda de lloguer

El Govern intenta atraure el sector immobiliari, tot i que deixa al marge propietaris i inquilins

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts

El Govern central s’ha reunit aquest matí amb els diferents representants del sector immobiliari per explicar la política de vivenda que està executant. «Vull posar de manifest la rellevància d’aquesta reunió per donar solucions estructurals a l’accés a la vivenda, que necessita el consens de tots els sectors. El nostre objectiu és treballar colze a colze», ha assenyalat Raquel Sánchez, ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, durant la roda de premsa posterior.

Sánchez ha insistit en «el compromís i bona acollida que han tingut en el sector totes les mesures» anunciades per l’Executiu. «Crec que la vivenda és una causa nacional i aquest Govern està mobilitzant tots els recursos al seu abast. Aquesta reunió ha servit perquè tots treballem en la mateixa direcció», ha apuntat. 

A més de la ministra de Transport, en la trobada han sigut presents el president del Govern central, Pedro Sánchez; la vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transició Digital, Nadia Calviño, i la ministra de Defensa, Margarita Robles. Fora de l’Executiu hi han acudit diferents patronals del sector, com l’Associació de Promotors i Constructors d’Espanya o la Confederació Nacional de la Construcció. També la Sareb o l’Institut de Vivenda, Infraestructura i Equipament de la Defensa, a més dels sindicats i agrupacions d’arquitectes.

No obstant, no hi han sigut presents els grans i petits propietaris, principalment particulars, bancs i fons d’inversió, que estan representats per l’Associació de Propietaris de Vivenda de Lloguer (ASVAL), ni els sindicats d’inquilins. Preguntada per aquest assumpte, la ministra ha respost que ja han comptat amb les seves apreciacions «durant el procés de redacció de llei de vivenda». «Sempre hem comptat amb la col·laboració i escolta activa amb el sector i tots els agents que tenen una cosa per dir», ha afegit.

Els eixos de la política de vivenda del Govern

La primera mesura assenyalada per l’Executiu ha sigut l’increment del pressupost destinat a vivenda. «Partíem d’un pressupost de 475 milions d’euros i aquest Govern l’ha multiplicat per vuit. Els pressupostos generals de l’Estat contemplen 3.462 milions, la partida més gran de la història. Ja hem destinat 9.000 milions a política de vivenda», ha defensat Raquel Sánchez.

La ministra també s’ha referit a la recent aprovació de la llei de vivenda, que ha qualificat com l’«instrument legal» per apuntalar el cinquè pilar de l’Estat del benestar. A més, ha volgut recordar que afavoreix tots els agents, inclosos els petits propietaris, i que haurà de ser aplicada per tots els poders públics.

El tercer eix esmentat per Sánchez han sigut les xifres de vivenda pública de lloguer assequible i social amb què compta Espanya. «Les xifres posen en relleu la situació a què hem de fer front. Espanya no arriba a les 300.000 vivendes públiques, que només donen cobertura a l’1,6% de les llars i representen el 2,5%-3% del parc. Un objectiu com a mínim és arribar a la mitjana dels països del nostre entorn, situada en el 9%. Després, ens marquem objectius més ambiciosos, com en països més avançats, on assoleix el 20%», ha assenyalat la ministra, que ha xifrat en 184.000 el pla d’acció del Govern central, després de partir en 20.000 el 2018.

Finalment, la ministra s’ha referit a l’anunci de diumenge de Pedro Sánchez per a la creació d’una línia d’avals per a la compra de vivenda. Sánchez ha assegurat que aquesta mesura s’aprovarà demà en el Consell de Ministres, tot i que ha revelat que podrien beneficiar-se’n 50.000 joves i famílies amb fills al seu càrrec.

Polèmica amb Podem pels avals

Notícies relacionades

Ione Belarra, ministra de Drets Socials i Agenda 2030 i secretària general de Podem, ha criticat durament aquest matí al seu compte de Twitter la decisió d’avalar la compra de vivendes: «El PSOE proposa una mesura per finançar l’entrada de la hipoteca que ja van fer Botín i el PP, i que va fracassar al Regne Unit. Quan no depèn de Podem, les propostes del PSOE en vivenda són contràries a l’interès general. Cal fer complir tota la llei de vivenda.

Raquel Sánchez no ha volgut entrar a l’enfrontament i ha assenyalat que es tracta d’una proposta més de totes les que ha llançat el Govern central i que cal mirar-les totes com un conjunt. «Estem apostant per la construcció de vivenda de lloguer i és cert que hi ha milers de famílies i joves que volen optar a la compra i necessiten una resposta», ha afegit.