Reunió de 40.000 inversors

Consells de Warren Buffet en plena crisi bancària als EUA

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La reunió anual de Berkshire Hathaway (BH) a Omaha arriba aquest any en el moment més oportú. És la trobada dels accionistes d’aquesta societat d’inversió, propietària total o parcial de les accions de diversos grups empresarials i coneguda especialment pel seu president. El president nonagenari de la firma, Warren Buffett, manté malgrat la seva edat avançada prestigi sobrat i capacitat d’influència superlativa. Sense estúpids edatismes, Buffet pontifica a peu de carrer habitualment, però el púlpit de la cimera d’Omaha no té pèrdua i deixa en ridícules les trobades empresarials de cacera i llotges esportives.

Descriuen els col·legues de l’agència Bloomberg a Warren Buffet com a «cobdiciós quan d’altres eren temorosos i temorós quan d’altres eren cobdiciosos, dispensant saviesa popular en el camí». Potser per això que es calcula que uns 40.000 inversors, accionistes de BH, acudiran aquest cap de setmana a escoltar consells d’inversió en plena tempesta financera als EUA.

Reconeix el professor de l’IESE Eduardo Martínez Abascal que els economistes tendeixen a aplicar les receptes de l’última crisi en la següent. El cas de Buffet potser és aquest o no, però l’avala la fortuna amassada durant una vida d’encerts, una cosa que el va portar a estar en algun moment entre els homes més rics del planeta. Segons el programa de la reunió d’accionistes, en la qual no es presenten resultats, els presents poden llançar preguntes («si són difícils, millor») perquè Buffet i els seus col·laboradors les responguin en públic i en directe. Un espectacle inversor d’alt nivell. La inversió es transforma en especulació quan els diners es posen d’acord i amb Buffet s’avancen tendències.

«Els mercats estan en un punt d’inflexió tan estrany i hi ha tanta volatilitat que crec que hi haurà molt interès a escoltar el que ha de dir», va dir Cathy Seifert, analista de CFRA, explica Bloomberg. Aquesta reunió anual és només la segona que es realitza en persona des del 2019. L’esdeveniment de l’any passat es va produir immediatament després de l’acord de Berkshire per la companyia d’assegurances Alleghany Corp, i una onada de compres que va generar participacions a Occidental Petroleum Corp. i HP Inc. Des d’aleshores, Berkshire ha estat menys actiu. No hi ha hagut anuncis importants en línia amb l’acord d’Alleghany, tot i que Buffett va ser notícia a l’abril quan es va unir a CNBC per a un bloc de programació de tres hores des del Japó, acompanyat durant la primera hora pel seu aparent hereu Greg Abel. No vol aparentment donar consells d’inversió públics Buffet, però a la pràctica el ramat inversor tendeix a obeir pel seu propi benefici.

BH ha demostrat un interès més gran a reduir certes inversions en lloc d’acumular-ne d’altres de noves en els últims temps. Berkshire va cridar l’atenció quan va adquirir una participació a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. només per retallar la posició en un 86% el pròxim trimestre, i Buffett va atribuir la decisió a les preocupacions sobre les tensions geopolítiques fins i tot quan va elogiar el fabricant de xips. Així que Buffet també és guineu en galliner, per la qual cosa no es garanteix res.

Els analistes tenen interès a conèixer durant la reunió com serà el futur sense Buffet. Les preguntes sobre la planificació de la successió adquireixen una nova urgència amb cada any que passa. Buffett té 92 anys, mentre que el seu soci inversor i vicepresident Charlie Munger va complir 99 anys al gener.

Notícies relacionades

Un altre tema que Buffett podria abordar és l’actual crisi bancària. La fallida de quatre bancs regionals no és per prendre’s a broma. Després que Buffett hagi mantingut converses amb funcionaris de l’Administració de Biden no s’han produït inversions en el sector financer.

Sobre l’assumpte de la inflació, Berkshire i les seves diverses subsidiàries funcionen com un representant de l’estat de l’economia dels EUA. Això significa que els resultats de Berkshire han estat lligats a les pressions inflacionàries que actuen sobre l’economia. El cost dels béns per a algunes empreses s’ha disparat i la rendibilitat d’altres s’ha erosionat, incloses les operacions d’assegurances d’automòbils de Geico.

Temes:

Borsa Bancs