Quatre mesos després

El cistell de consum d’EL PERIÓDICO es manté 4 euros per sobre que abans de la rebaixa de l’IVA

  • El cistell de consum serà 3,5 euros més barata amb la rebaixa de l’IVA

  • Aquests són els aliments de primera necessitat sense IVA

El cistell de consum d’EL PERIÓDICO es manté 4 euros per sobre que abans de la rebaixa de l’IVA
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El cistell de consum per a una família amb dos fills continua sent 4 euros més cara que abans de l’anunci de la rebaixa de l’IVA del 4% al 0% per als aliments bàsics i del 10% al 5% per a la pasta i l’oli d’oliva, segons els càlculs fets per EL PERIÓDICO a partir d’una compra fictícia a la web de Mercadona, el supermercat amb més quota de mercat a Espanya. La bona notícia és que el preu s’ha mantingut estable en comparació amb la mateixa compra efectuada a finals de febrer.

Aquest diari va triar 25 productes, amb una quantitat i grup d’aliments que està en la línia d’un cistell de productes saludables dissenyat per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que inclou el consum setmanal aconsellable en funció de la mida de la unitat familiar, així com amb la «guia de productes essencials per a un cistell de consum nutricionalment de qualitat saludable i sostenible» del Ministeri de Consum.

Notícies relacionades

El 27 de desembre passat, abans que entressin en vigor les mesures acordades pel Govern per abaratir productes essencials a través de l’IVA, el tiquet pagat per aquest cistell va ser d’uns 122,84 euros i la previsió era que es reduís d’uns 3,5 euros (fins als 119,35 euros). Dos mesos després de l’entrada en vigor d’aquestes mesures, el preu a pagar pels mateixos productes era d’un total de 127,11 euros, gairebé 5 euros més. I aquest divendres, el mateix cistell suposava un pagament d’uns 127,24 euros.

Alguns aliments com l’oli d’oliva o el pollastre han augmentat de preu respecte al febrer, però han tornat exactament al mateix preu que al desembre. La majoria de productes seleccionats per EL PERIÓDICO mantenen el mateix preu que fa dos mesos i alguns com les hortalisses (carbassó, porro i ceba), també el tomàquet, s’han abaixat de preu. Només tres productes seleccionats formen part de la llista de 500 productes amb descompte de Mercadona, un dels pocs supermercats que ha decidit posar en marxa descomptes en els seus productes, com han fet les distribuïdores franceses, per mirar de frenar la inflació. S’apuja la pastanaga, la carbassa, la pera o la poma.