Vivenda

CALCULADORA | ¿Com queda la teva hipoteca després de la pujada de l’euríbor a l’abril?

  • Calculadora: ¿Com t’afectarà la pujada rècord de l’euríbor?

  • L’alça de tipus i la falta d’oferta ressusciten el fantasma de la crisi immobiliària

CALCULADORA | ¿Com queda la teva hipoteca després de la pujada de l’euríbor a l’abril?
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou impuls de l’euríbor, la principal referència de les hipoteques a tipus variable,que ha tancat l’abril en el 3,88%, i així torna a tendir cap al llindar psicològic del 4%. Amb aquesta taxa de l’euríbor diari a un any, la mitjana d’abril és del 3,757%, que és la que s’utilitza per a la revisió del préstec, que sol ser anual, segons les dades provisionals que haurà de ratificar la setmana que ve el Banc d’Espanya.

Amb aquesta evolució, que manté el percentatge en els nivells de fa 15 anys, es tornaran a encarir les quotes dels que tenen una hipoteca variable, però també les dels que aspiren a obtenir-ne una per comprar una vivenda. De fet, les dades reflecteixen cert alentiment en el mercat, com les dades d’hipoteques firmades al febrer.

Com a conseqüència d’aquesta tendència, l’índex de referència de les hipoteques a tipus variable, que al seu torn és l’interès a què els bancs es presten entre si, manté l’escalada iniciada des d’abril de l’any passat, el primer mes després de sis anys en què l’euríbor de 12 mesos va tornar a terreny positiu.

Quotes més altes

La principal conseqüència d’aquest avanç és que els que revisin la hipoteca a l’abril veuran que s’encareix, però a menys ritme que en mesos anteriors. L’impacte és especialment notable entre els que es troben en el primer terç del termini del préstec, que és quan preval el pagament d’interessos, arran del model d’amortització denominat ‘francès’.

Notícies relacionades

Un cop d’ull a 12 mesos enrere serveix per veure com es nota l’impacte de la pujada. Una hipoteca de 150.000 euros a 24 anys, amb un diferencial de l’euríbor de l’1%, pagava una quota mensual de 540,14 euros. El mateix préstec amb la mitjana provisional de març quedarà ara en 874,45 euros, és a dir, 334,31 euros més o 4.011,726 euros més a l’any.

Calcula la teva quota hipotecària

¿Quant et queda per tornar?

¿Quants anys et queden d’hipoteca?

¿Quin és el teu diferencial sobre l’euríbor?

Els analistes estimen que l’evolució a l’alça podria començar a variar. De fet, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va obrir fa uns dies per primera vegada la porta a moderar els increments del preu del diner, malgrat que la prioritat continua sent combatre la inflació, que a l’abril es va situar en el 4,1%, des del 3,3% de març; i la subjacent, que exclou els elements més volàtils, com l’energia i els aliments no processats, en el 6,6%, des del 7,5% del mes anterior.