Informe de la Cambra de Comerç alemanya

Les empreses alemanyes pateixen per trobar treballadors a Espanya

  • ¿Per què puja tant l’atur si es destrueix tan poca ocupació? Les claus de l’EPA

  • La crispació laboral i el descontentament persisteixen a Alemanya malgrat les bones dades macroeconòmiques

Les empreses alemanyes pateixen per trobar treballadors a Espanya
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’escassetat de determinats perfils laborals no és només un mal del qual es queixen les empreses espanyoles. La preocupació per la carestia de treballadors –qualificats i no qualificats– entre les corporacions alemanyes amb seu a Espanya s’ha duplicat en els últims mesos i ja se situa com el seu segon maldecap més gran. Així ho reflecteix l’informe realitzat per la Cambra de Comerç Alemanya, presentat aquest dijous a Barcelona i que també deixa constància de l’optimisme generalitzat entre les companyies germàniques, que preveuen augmentar les seves inversions i contractar més gent.

El clima empresarial hi millorat substancialment en els últims mesos. Els empresaris han passat de donar per segura una recessió a Alemanya durant el 2023 –escenari contemplat per la mateixa cancelleria d’Olaf Scholz– que pogués arrossegar mig Europa a centrar-se a competir per captar els empleats que necessiten.

Als directius germànics els falten perfils de tot tipus: camioners, conductors, soldadors, mecatrònics o enginyers informàtics, entre d’altres. Segons les dades publicades aquest dijous, la preocupació per l’escassetat de mà d’obra qualificada s’ha duplicat entre la tardor i l’actual primavera. Aquesta qüestió ha passat de preocupar el 25% de les companyies germàniques amb seu a Espanya al 49% en només uns mesos.

Fins fa poc moltes d’aquestes companyies miraven de captar perfils per després convèncer-los que marxessin a Alemanya. Avui pugnen per omplir les vacants de les seves filials aquí. A Espanya operen unes 1.400 empreses amb matriu alemanya, facturen anualment uns 75.000 milions d’euros i donen feina a unes 218.000 persones. Exemples d’això són supermercats com Lidl, farmacèutiques com Bayern o informàtiques com T-Systems.

Mentre la preocupació per la disponibilitat de mà d’obra creix, qüestions com l’energia o les matèries primeres (com els microxips), que fins fa poc semblava que anaven a enfonsar els balanços econòmics de més d’una corporació –alemanya o no–, han descendit notablement. La tardor passada l’escassetat de productes representava la primera preocupació de les empreses alemanyes a Espanya, i figurava en el ‘top’ 1 de temors del 73% d’aquestes societats. Avui aquesta por ha caigut fins al 41% i preocupa més que el mercat sostingui prou demanda per comprar els béns i serveis que produeixen.

Els empresaris alemanys també han ‘normalitzat’ el preu de l’energia. Aquesta qüestió ha passat de preocupar el 64% de les companyies entrevistades per la Cambra al 36%.

Bones expectatives

Notícies relacionades

Els temors de mesos anteriors s’han diluït, també entre els alemanys, i les possibles derivades de la guerra a Ucraïna no han sigut tan catastròfiques per a les economies occidentals com es va témer en el seu moment. El percentatge de corporacions germàniques que qualifiquen de «dolenta» la seva situació han disminuït a la meitat en els últims mesos i respon al 4,1% dels enquestats.

La resta veu l’actual conjuntura com a «bona» o «satisfactòria». El 86,3% de les companyies entrevistades afirmen que augmentaran o mantindran les seves inversions a Espanya i gairebé la meitat (el 46,6%) augmentaran les plantilles, davant un 9,6% que reconeix que les retallarà.