Un nanosegon en el metavers
Endevina qui t’escriu des de l’estranger: ‘phishing’ i altres estafes a internet
En la setena entrega del pòdcast abordem els principals enganys digitals i consells per prevenir-los
Comptem amb David Soto, expert en ciberseguretat, per detectar les estafes més comunes
Els ciberdelinqüents no perden cap oportunitat per actuar. L’última operació ha sigut especialment sonada: han llançat una campanya de ‘smishing’ (enviament massiu d’SMS amb un enllaç fraudulent) en motiu de la declaració de la renda. Els elegits reben una petició per rebre un «reembors» de 244,79 euros, suposadament a causa d’una declaració que els surt a tornar.
És el cas més recent de ‘smishing’ que ha transcendit i un dels milers d’atacs que els ‘hackers’ i estafadors perpetuen diàriament per aconseguir diners i dades personals que a posteriori podran vendre. De fet, tal com apunta l’organisme IDC Research, cada dia es produeixen 350.000 atacs cibernètics al món, als quals ens veiem exposats tant ciutadans com institucions.
Recentment, destaca l’atac a l’Hospital Clínic de Barcelona, els detalls del qual encara estan per determinar, per la rellevància d’aquesta institució i per les seves conseqüències: la reprogramació d’entre 2.000 i 3.000 consultes externes i 150 cirurgies no urgents, a més d’un pas enrere quant als sistemes informàtics de l’hospital.
Per donar a conèixer millor aquest tipus d’estafes cibernètiques i assenyalar les pistes per descobrir-los, avui llancem el nou capítol d’’Un nanosegon en el metavers’: Ciberseguretat i ‘phishing’. ¿Com podem protegir-nos de les estafes d’internet? En aquest episodi, comptem amb la veu experta de David Soto, especialista en ciberseguretat i enginyeria informàtica, amb qui analitzem els principals perills que comporta internet en el nostre dia a dia i assenyalem consells i recomanacions per protegir-nos davant possibles fraus cibernètics.
A més, amb Pilar, destaquem tres eines per protegir-nos davant la delinqüència cibernètica, com els antivirus per al mòbil, l’ús correcte del gestor de contrasenyes de Google i la identificació de connexions segures al navegador (la ‘s’ de ‘https’, o el candau al costat de l’enllaç), especialment si tenim previst comprar en línia.
Pots escoltar el capítol d’avui a Spotify, iVoox, Apple Podcast, Google Podcasts, Podimo i Amazon Music. S’estrena un nou capítol el dimarts, cada 15 dies. A més, pots seguir tota l’actualitat del pòdcast a Instagram, Twitter i TikTok.
L’estafa més famosa de WhatsApp
Diàriament, ens enfrontem a una sèrie de decisions que poden suposar caure en un engany digital amb conseqüències per a les nostres dades i fins i tot per a les nostres butxaques, tant en SMS com en whatsaps i en correus electrònics.
No obstant, en alguns casos ja hem après a conviure amb això i fins i tot han sorgit anècdotes interessants i hilarants . Destaca, per exemple, l’estafa del príncep nigerià, molt popular en el correu, o l’estafa que s’ha popularitzat en els últims mesos: la del familiar que t’escriu per WhatsApp perquè és a l’aeroport i necessita pagar unes taxes per les maletes.
‘Endevina qui t’escriu des de l’estranger’, diu la primera frase del xat de WhatsApp. La resta és història: necessita diners i la teva documentació personal perquè per error ha facturat la seva maleta (amb els seus diners) a l’aeroport John F. Kennedy, a Nova York.
Un pretext comú que utilitzen els estafadors i davant el qual els usuaris de les xarxes socials, conscients de l’engany, han respost de les formes més originals.
llegó el día, me han intentado estafar y he aprovechado para montarme una telenovela pic.twitter.com/fXhiVFLM3Q
— Frida🇮🇨 (@elenahoudson) 25 de marzo de 2022
En episodis anteriors...
En la primera entrega d’‘Un nanosegon en el metavers’, ‘Ens enlairem en mode avió’, parlem de com desintoxicar-nos del telèfon mòbil.
A ’De l’amor al ‘ghosting’ hi ha un pas’, ens centrem en com les aplicacions de cites han eclipsat l’art de seduir a través de mirades i trobades físiques i abordem els perills que implica lligar amb la tecnologia, com el ‘ghosting’.
‘Socors, la intel·ligència artificial ens ha robat el micro’ és el tercer episodi i hi aprofundim en les principals aplicacions i perills de la intel·ligència artificial amb el periodista d’EL PERIÓDICO Carles Planas.
La nostra visita al Mobile World Congress va donar lloc a un capítol especial, en la quarta entrega del pòdcast, per parlar amb els protagonistes de la fira.
Els ‘influencers’ són una de les figures més mediàtiques en el dia d’avui, però també una nova professió amb moltíssimes possibilitats. En el cinquè episodi del pòdcast analitzem aquesta figura amb la ‘influencer’ Paauulzz i la fundadora d’Hamelin Agency, Marisa Oliver.
A ’Last Call per al postureig de la Setmana Santa’ parlem sobre la influència de les xarxes i d’internet en els viatges, des de l’elecció de la detinació a les reserves.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Retorn a les aules Samuel Bentolila, professor d’Economia: «A Alemanya quan admeten la teva filla en un centre d’FP destapes xampany»
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Set plantes aptes (i beneficioses) per a gats
- Shopping Prime Day 2022, en directe: la màquina d’afaitar OneBlade de Philips