Cas Ferrovial

Qui és qui al Consell de Ferrovial, els 12 cervells darrere del trasllat als Països Baixos

Dos executius, un dominical i nou independents conformen el Consell d’Administració

Qui és qui al Consell de Ferrovial, els 12 cervells darrere del trasllat als Països Baixos
6
Es llegeix en minuts

El Consell d’Administració de Ferrovial compta amb 12 butaques, i una d’extra per al secretari. Malgrat que la companyia està participada en més d’un 30% pels germans Del Pino, només Rafael (president) i María hi són presents. A part del conseller delegat, la resta de perfils són variats: exdirectius de l’Ibex-35, executius de companyies internacionals i homes de la casa de l’empresa d’infraestructures des de fa més de 10 anys.

Tots els independents i la dominical reben entre 132.000 i 147.000 euros a l’any per acudir a les reunions del Consell. El que sobrepassa aquestes xifres és Óscar Fanjul, que a més és vicepresident de l’empresa. Els dos executius, el president i el conseller delegat, si que van obtenir una remuneració més elevada, 4,35 i 2,83 milions d’euros en metàl·lic, respectivament.

El Consell és el responsable del trasllat de la seu social de Ferrovial als Països Baixos, pas previ a cotitzar als Estats Units. Aprovada la decisió al màxim òrgan el 28 de febrer, després de la presentació dels resultats empresarials, haurà de ser ratificat per la Junta d’Accionistes dijous 13 d’abril.

¿Qui forma el Consell d’Administració de Ferrovial?

Santiago Ortiz Vaamonde

Santiago Ortiz Vaamonde és el secretari del Consell d’Administració de Ferrovial des del 2009, després de substituir José María Pérez Tremps després de l’absorció de Cintra. És advocat de l’Estat, tot i que està en excedència, i és doctor en dret per la Universitat Complutense de Madrid. Abans de fitxar per l’empresa d’infraestructures era soci de Dret Processal i Dret Públic i Regulatòria al bufet Cuatrecasas.

Alicia Reyes

Alicia Reyes va entrar a l’empresa d’infraestructures el 2021 com a consellera independent. És un perfil especialitzat en banca perquè, en el passat, ha treballat per a entitats financeres com Wells Fargo, TSB Bank, Barclays i Deutsche Bank. També va ser la líder a Espanya del Bear Stearns, absorbit per JP Morgan després de l’esclat de la bombolla subprime, i cap d’inversions del fons d’inversió en tecnologia d’Abengoa.

Hildegard Wortmann

Hildegard Wortmann va entrar al Consell juntament amb Alicia Reyes el 2021, també com a independent. La seva especialitat és el sector dels automòbils: ha treballat per a BMW, Volkswagen, Audi i Porsche.

Gonzalo Urquijo

Gonzalo Urquijo va entrar a Ferrovial com a conseller independent el 2019, després de la sortida de Santiago Bergareche, conseller delegat entre 1999 i 2002 i present al Consell d’Administració durant 20 anys.

Urquijo és un històric de l’Ibex-35: conseller delegat de Talgo, president d’Abengoa, president de ArcelorMittal i conseller de Gestamp són alguns dels càrrecs que ha ocupat en el passat.

Juan Manuel Hoyos Martínez de Irujo

Juan Manuel Hoyos és conseller independent i coordinador del Consell des del 2019, un lloc que compatibilitza amb ser assessor de la promotora Inmoglaciar i de l’empresa especialitzada en el cobrament de deutes Gescobro. Anteriorment, va ser soci i conseller de McKinsey, va treballar per Banco Santander a Espanya i Llatinoamèrica i va ser president de la companyia de gestió de maó tòxic Haya Reial Estate.

L’amic personal de l’expresident Aznar no comptava amb cap acció de la companyia; tot i que, segons Europa Press, va comprar 5.000 participacions el 6 de març per 136.350 euros.

Bruno Di Leo

Nomenat el 2018, Bruno Di Leo actua com a conseller independent, especialitzat en tecnologia i innovació. D’origen peruà, va treballar 40 anys a la nord-americana IBM i en va arribar a ser director general a Llatinoamèrica i el Brasil. En l’actualitat exerceix també com a conseller de l’empresa de fabricació de motors dièsel Cummins i participa en diverses universitats, a Espanya a l’IESE.

Hanne Sørensen

Fitxada el 2017, Hanne Birgitte és consellera externa i independent. En el passat va ser consellera delegada d’empreses logístiques i ara exerceix com a consellera en multitud d’empreses: en les automobilístiques Jaguar, Land Rover i Tata Motors, l’empresa d’enginyeria Sulzer, la consultora Tata Consultancy Services i la companyia de materials suïssa Holcim.

Philip Bowman

Philip Bowman és conseller de Ferrovial des del 2016 com a extern independent. Va entrar en substitució d’Howard Lee Lance, que que va ser nomenat president i CEO de l’aeroespacial nord-americana MDA Corporation.

A Espanya va ser un dels artífexs de la venda de l’empresa escocesa d’energia Scottish Power a Iberdrola l’any 2006. En l’actualitat és un dels assessors del multimilionari dels Emirats Àrabs Units Majid Al Futtaim, que compta amb un imperi immobiliari i comercial a Àsia i Àfrica.

José Fernando Sánchez-Junco

José Fernández Sánchez-Junco forma part de Ferrovial des del 2004, llavors com a conseller de Cintra. Després de complir més de 12 anys com a conseller extern el 2021, la companyia el va nomenar independent.

El seu lloc al Consell ha sigut posat en dubte per un dels màxims accionistes de la companyia, Leopoldo del Pino, germà del president. En una carta enviada l’abril de l’any passat, abans de la celebració de la Junta d’Accionistes, Leopoldo posava en dubte el nomenament per la seva edat, ja que Fernández Sánchez-Junco té 76 anys.

María del Pino

María del Pino és consellera dominicial i una de les figures clau del Consell al ser la segona màxima accionista, amb un 8,2%, només per darrere del seu germà Rafael. Està present en el màxim de decisions de l’empresa d’infraestructures des del 2006 i, a més, presideix la Fundació Rafael del Pino. La seva activitat es relaciona més amb la filantropia que amb les empreses. A més de la seva vinculació amb Ferrovial, és membre del Patronat Príncep d’Astúries.

Óscar Fanjul

Óscar Fanjul és una de les cares més reconegudes de la companyia per ser un dels fundadors i el primer president de Repsol. En els últims anys, ha sigut el cervell d’Omega Capital, el vehicle d’inversió d’Alicia Koplowitz, una de les fortunes més grans d’Espanya. El 2020 va fer un pas al costat i és únicament conseller d’Omega.

En paral·lel, Fajul és conseller extern i independent de Ferrovial des del 2015 i vicepresident des del 2020, que va estrenar aquest càrrec pràcticament en paral·lel a Ignacio Madridejos, actual conseller delegat.

Com Clots Martínez de Irujo, l’expresident de Repsol va comprar 10.000 accions de Ferrovial l’1 de març per 267.000 euros, només un dia després que la companyia anunciés la seva marxa d’Espanya.

Ignacio Madridejos

Ignacio Madridejos exerceix de conseller delegat de l’empresa d’infraestructures des del 2019, quan va substituir Íñigo Meirás. L’anterior conseller delegat, ara CEO de Logista, va ser el gran artífex de la internacionalització de Ferrovial i de salvar l’empresa després de l’esclat de la bombolla immobiliària. Madridejos va treballar, en una primera etapa, per a Ferrovial com a cap d’obra el 1990. Posteriorment, va desenvolupar la seva carrera a McKinsey, Agroman i, principalment, Cemex.

Amb Madridejos com a conseller delegat, Ferrovial va llançar el Pla Estratègic 2020-2024, ‘Horizon 24’, on va centrar la seva activitat a les autopistes, amb la vista posada en la reducció d’emissions.

Rafael del Pino Calvo-Sotelo

Notícies relacionades

Rafael del Pino és la figura més rellevant de tot el Consell d’Administració de Ferrovial. ¿Per què? És el màxim accionista de la companyia, amb una participació del 20,44%, que guarda en una societat als Països Baixos, tal com va revelar EL PERIÓDICO DE ESPAÑA. A més, ostenta el càrrec de president executiu i conseller dominical.

Ha dedicat pràcticament tota la seva vida laboral a Ferrovial, succeint el seu pare, també Rafael del Pino. Va estudiar enginyeria de Camins, Canals i Ports i va ser conseller delegat de la companyia des del 1992. L’any 2000 es va convertir en president, càrrec que ocupa des de fa 23 anys.