Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum pel 3 d’abril

El preu més baix del dia serà entre les tres i les quatre de la tarda amb 19,20 euros/MWh; mentre que el preu màxim es registrarà entre les vuit i les nou del vespre, amb 165,33 euros/MWh

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum pel 3 d’abril
2
Es llegeix en minuts

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest dilluns fins als 61,79 euros per megawatt hora (MWh), després d’haver registrat aquest diumenge el nivell més baix des del 17 de gener amb 15,7 euros/MWh.

En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà així per aquest dilluns en aquests 61,79 euros/MWh; entre les tres i les quatre de la tarda es registrarà el preu més baix del dia, amb 19,20 euros/MWh, mentre que el preu màxim serà entre les vuit i les nou del vespre, amb 165,33 euros/MWh.

A aquest preu del ‘pool’ s’hi sumaria la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat que són en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada, però per a aquest dilluns se situarà novament en 0 euros/MW h, situació que es repeteix des del 27 de febrer.

El Consell de Ministres va aprovar dimarts passat l’extensió de l’excepció ibèrica fins al 31 de desembre, després de l’acord assolit per Espanya i Portugal amb la Comissió Europea.

En conseqüència, es prolonga set mesos, fins al 31 de desembre, i no s’exclou que es pugui prolongar més temps si el marc esmentat també es prolonga.

En concret, l’acord no només representa una extensió de l’excepció ibèrica que ja s’aplicava, sinó que implica alguns ajustos per acomodar-ho, com la referència de preus, que fins ara incrementava en 5 euros al mes, i ara serà més suau.

Notícies relacionades

En l’acord original, aquest preu de referència per al gas tenia un valor mitjà de 48,8 euros/MW h: era de 40 euros/MW h durant sis mesos i s’elevava 5 euros/MW h cada mes a partir de llavors. En aquests moments el preu de referència està en 55 euros/MW h i la prolongació del sistema implica una modificació del camí establert, de manera que s’incrementarà un 1,1 euros/MW h des de l’abril, per acabar en 65 euros/MW h.

Actualment el mecanisme no té efecte sobre els processos de cassació marginal en els mercats majoristes des de finals de febrer, a causa del descens del preu del gas natural per sota dels llindars fixats per a la seva aplicació, però, en cas necessari, la pròrroga permetrà mantenir un preu raonable, no tan dependent de l’evolució del gas natural.