Comerç electrònic

Alibaba es dispara a la borsa després d’anunciar que es divideix en sis empreses

Els inversors han aplaudit l’anunci en la jornada d’aquest dimarts a la Borsa de Nova York, i han fet saltar l’acció sobre el 9%

Alibaba es dispara a la borsa després d’anunciar que es divideix en sis empreses
2
Es llegeix en minuts

El gegant de comerç electrònic Alibaba ha anunciat dimarts que es dividirà en sis grups empresarials individuals, en la seva transformació més gran en els seus 24 anys d’història. Daniel Zhang, president de l’empresa, va indicar que la reestructuració permetrà a cada negoci individual portar a terme els seus propis plans de recaptació de fons i cotització a la borsa. Els inversors han aplaudit l’anunci en la jornada d’aquest dimarts a la Borsa de Nova York, i han fet saltar l’acció sobre el 9%.

Alibaba, amb seu a Hangzhou, va precisar que l’objectiu de la reestructuració era «crear valor per als accionistes i fomentar la competitivitat del mercat». Cada una de les sis noves dependències serà administrada pel seu propi director general i la seva junta directiva, segons agències.

L’única excepció serà Taobao Tmall Commerce Group –operador d’una de les principals plataformes de compra en línia de la Xina–, que es mantindrà totalment propietat del grup Alibaba. La reestructuració no afectarà la cotització d’Alibaba a Nova York i Hong Kong, va precisar el grup.

«Aquesta transformació permetrà que tots els nostres negocis es tornin més àgils, milloraran la presa de decisions i permetran respostes més ràpides als canvis del mercat», ha explicat Daniel Zhang en una carta als empleats, en què ha defensat que el mercat «és la millor prova de foc».

Anys difícils

El gegant d’internet passa anys difícils, ja que Pequín va imposar restriccions més estrictes a la indústria tecnològica nacional. Els ingressos combinats a les empreses d’internet de la Xina es van reduir en poc més de l’1% a 1,46 bilions de iuans (212.000 milions de dòlars) el 2022, la primera contracció en gairebé una dècada, segons dades del Ministeri d’Indústria i Tecnologia de la Informació.

Notícies relacionades

L’anunci de la seva reestructuració arriba quan el fundador d’Alibaba, el multimilionari Jack Ma, va fer dilluns una rara aparició pública a la Xina, després de diversos mesos a l’estranger. Jack Ma, que va deixar la direcció del seu grup el 2019 per dedicar-se totalment a activitats filantròpiques, fa dos anys i mig que té un perfil baix després de les crítiques públiques al regulador xinès. Des de la seva retirada dels mitjans el 2020, cada informació sobre el multimilionari i els seus moviments ha sigut molt comentada a les xarxes socials xineses.

Pequín va permetre durant anys que el sector tecnològic creixés sense massa regulacions, però el 2020 va començar una campanya d’escrutini que s’ha saldat en els últims anys amb altes sancions per a diverses empreses del ram. Entre aquestes empreses hi figura Alibaba, que es va emportar el 2021 una abundant multa antimonopoli per valor de 18.200 milions de iuans (2.646 milions de dòlars, 2.458 milions d’euros), la més gran d’aquest tipus en la història del país.