Escalada de preus

Calviño obre la porta a noves mesures per frenar la inflació dels aliments

La vicepresidenta assegura que està seguint de prop l’evolució de marges empresarials i demana a les companyies que ajudin a frenar els preus

Calviño obre la porta a noves mesures per frenar la inflació dels aliments

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha deixat aquest dijous la porta oberta que el Govern adopti noves mesures per contenir l’escalada en els preus dels aliments. «El que farem al Govern és continuar prenent les decisions adequades», ha dit Calviño durant la seva compareixença davant la Comissió d’Assumptes Econòmics del Congrés dels Diputats.

Fins i tot en tres ocasions, en tres actes diferents, la vicepresidenta ha explicat al llarg d’aquest dijous que el Govern «està seguint l’evolució de tots els marges i preus al llarg de tota la cadena de valor del sector agroalimentari», amb l’objectiu de «tenir tota la informació necessària i poder així articular les mesures que siguin necessàries», eficaces i evitant «danys col·laterals». «Les mesures que hem estat posant en marxa s’estan mostrant efectives i tenen recorregut, però no podem conformar-nos», va dir Calviño al matí, després de participar en un acte organitzat per ‘El Economista’.

Tot i que la vicepresidenta no va arribar a donar pistes sobre les possibles noves mesures, a l’arribar al Congrés sí que va apuntar en la direcció de les empreses: «En aquests moments hem de fer un seguiment molt especial dels marges empresarials de tota la cadena de valor, perquè és el moment de remar tots en la mateixa direcció i que també les empreses contribueixin a contenir el preu dels aliments i ajudar així les famílies espanyoles» 

Notícies relacionades

Ja durant la seva compareixença, Calviño va afegir que la informació proporcionada per Observatori de preus dels aliments i per diferents entitats privades amb les quals està treballant el Govern mostra que la baixada de l’IVA que va entrar en vigor l’1 de gener per a un àmpli cistell d’aliments s’està traslladant als preus finals. Les anàlisis del Banc d’Espanya també apunten en aquesta direcció, ja que estimen que la rebaixa de l’IVA s’ha traslladat als preus en un 90% (la resta hauria sigut aprofitada per les empreses de distribució per augmentar els seus marges). No obstant, el Banc d’Espanya també ha advertit que la inflació dels aliments es mantindrà elevada el 2023, amb una pujada mitjana dels preus del 12,2% que se sumarà al 12% ja encaixat, de mitjana, el 2022.

Igual com ja han avançat els principals serveis d’estudis, Calviño ha avançat que la dada general de la inflació del mes de març (l’avançament de la qual publicarà l’INE el pròxim 30 de març) suposarà una retallada substanciosa respecte a la taxa del 6% anotada al febrer. Això serà degut, sobretot, a l’anomenat ‘efecte esglaó’, ja que la comparació es farà sobre un mes de març del 2022 en què els preus es van disparar després de l’esclat de la invasió russa d’Ucraïna. Amb tot, la vicepresidenta ha admès que en la primera part de l’any, les dades de la inflació estaran dominades per «la volatilitat», per la comparació amb l’inestable exercici del 2022.