Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dimarts, 21 de març

Aquestes són les hores més barates i més cares

  • Espanya defensa davant Brussel·les la fórmula per abaratir la llum «immediatament»

  • El Govern demana ampliar al 2024 l’‘excepció ibèrica’

  • Així serà la nova factura de la llum

  • Tarifa regulada o mercat lliure: ¿com es paga menys?

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dimarts, 21 de març

Efe / Eduardo Oyana

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista baixa aquest dimarts fins als 119,34 euros per megawatt hora (MW h), cosa que suposa un descens de l’1,86% respecte als 121,56 euros/MW h d’ahir.

 En la subhasta, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà aquest dimarts en 119,34 euros/MW h. El preu mínim, de 99 euros/MW h, es donarà entre les 15.00 i les 16.00 hores, i el preu màxim s’ha registrat entre les 7.00 i les 8.00 hores, quan ha sigut de 145,66 euros/MW h.

 A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest dimarts se situarà en 0 euros/MW h, situació que es repeteix des del 27 de febrer.

 El preu mitjà de la llum en l’acumulat mensual fins al 21 de març se situa en 101,67 euros/MW h, és a dir, uns 32 euros menys que els 133,22 euros/MW h del mateix període del febrer.

El ‘mecanisme ibèric’

Notícies relacionades

 El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros/MW h durant un període de dotze mesos, i cobreix així el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h en els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MW h fins a la finalització de la mesura. Durant tot el mes el preu serà de 55 euros/MW h.