Crisi energètica

Brussel·les proposa prolongar la reducció del 15% de consum de gas un any més

La Comissió Europea exposa que si no s’estén la mesura vigent fins a final de mes, el nivell dels emmagatzematges subterranis de gas s’esgotarien al final de l’hivern 2023-2024

Brussel·les proposa prolongar la reducció del 15% de consum de gas un any més

EFE / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Europea ha formalitzat la seva proposta de prolongar la reducció voluntària del 15% de consum de gas per a tots els estats membres durant un any més. Aquesta mesura, acordada el juliol de l’any passat, acabava la seva vigència a finals de març del 2023, però Brussel·les vol estendre-la fins al març del 2024 per evitar qualsevol problema de subministrament i crisi de preus. La norma ha de ser ratificada pels Vint-i-set en el pròxim Consell d’energia previst el 28 de març i inclou, com fins ara, la possibilitat de declarar una alerta de la Unió per desencadenar la reducció obligatòria de la demanda. En el cas d’Espanya, el consum s’hauria de rebaixar en cas d’emergència al 7%.

Entre l’agost del 2022 i el gener del 2023 la mesura ha suposat una reducció efectiva a tota la Unió Europea del 19% del consum de gas, segons exposa la Comissió en la seva proposta. Entre els grans països de la Unió, el que més va reduir el seu consum va ser Alemanya (-19,4%), seguit d’Itàlia (-18,6%), França (-17,1%), Polònia (-14,9%) i, en cinquena posició, Espanya (-13,7%).

«És possible que els mercats segueixin tensos els pròxims mesos» i prolongar l’estalvi «garantirà que estiguem preparats per a l’hivern vinent», va declarar en un comunicat la comissària europea d’Energia, Kadri Simson. L’executiu comunitari explica que de cara al pròxim hivern faltaran els 60.000 milions de metres cúbics de contribució del gas rus, i existeixen «riscos» com un possible repunt de la demanda de gas natural liquat (GNL) a Àsia, les condicions climàtiques o «altres interrupcions», que podrien posar en perill l’objectiu d’ompliment de magatzems subterranis.

Notícies relacionades

Segons un informe elaborat per la Comissió Europea, sense una reducció contínua de la demanda els emmagatzematges subterranis de gas s’esgotarien al final de l’hivern 2023-2024. En concret, l’informe planteja que sense reduir el consum l’emmagatzematge només arribaria als 69.000 milions de metres cúbics a finals d’octubre del 2023, per sota de l’objectiu del 90% (89.400 milions de metres cúbics) establert per a l’1 de novembre i s’esgotarien per complet el febrer del 2024.

A més, afegeix que aquesta prolongació de la reducció del consum també ajudarà a «contenir» la volatilitat del preu del gas i evitar pics com els observats durant l’any passat. «Atès que la Unió és un mercat únic, l’escassetat de gas en un Estat membre tindria greus conseqüències en tots els altres estats membres a través d’escassetat de subministrament, volatilitat dels preus o interrupció de les cadenes industrials», diu l’esborrany legislatiu.