Energia

Alemanya i Espanya pressionen per deixar fora de la directiva de renovables l’energia nuclear

Set països escriuen a la Comissió Europea alertant que reduirà l’ambició i alentirà el desplegament de les renovables a la UE

Alemanya i Espanya pressionen per deixar fora de la directiva de renovables l’energia nuclear

AFP / Aris Oikonomou

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La batalla per incloure l’hidrogen procedent de l’energia nuclear en la nova directiva d’energies renovables, tal com volen França i vuit països més de l’est de la UE, no ha fet més que començar. Set estats membres, amb Alemanya i Espanya al capdavant, han escrit aquest dijous a la Comissió Europea rebutjant la seva inclusió en la normativa que negocien els Vint-i-set perquè consideren que reduirà l’ambició i alentirà el desplegament de renovables, alhora que posa en perill els objectius climàtics de l’Acord de París.

 «La nostra posició sobre l’hidrogen baix en carboni (procedent d’energia nuclear) i els combustibles renovables d’origen no biològic no ha canviat. Compartim l’opinió que la producció i l’ús d’hidrogen baix en carboni i de combustibles baixos en carboni no s’haurien d’incentivar a través de la directiva sobre la promoció de les energies renovables», assenyala la missiva a què ha tingut accés EL PERIÓDICO i que adverteix que, en cas d’incloure’l en els objectius per al 2030, «disminuiria l’ambició i alentiria el desplegament de les energies renovables, cosa que al seu torn posaria en perill la consecució dels objectius climàtics, inclòs l’Acord de París».

El text, dirigit al vicepresident executiu, Frans Timmermans, i la comissària d’Energia, Kadri Simson, el firmen la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, així com els seus col·legues d’Àustria, Dinamarca, Alemanya, Irlanda, Luxemburg i Portugal. Aquests set països comparteixen la idea que aquest tipus de fonts d’energia no s’han de comptabilitzar en els objectius globals per al 2030 ni tampoc en qualsevol objectiu sectorial d’energies renovables. «Això inclou la nostra clara oposició al vincle entre els combustibles baixos en carboni i els esmentats objectius en virtut de l’article 8 bis de la directiva sobre el gas», assenyala el text.

Contraatac contra França i l’est

Davant les seves tesis, els set països que han decidit contraatacar la fèrria defensa de l’energia nuclear que manté el grup liderat per França consideren que aquesta dècada serà «decisiva» per limitar l’augment de la temperatura global i avançar cap a la neutralitat i que «l’electricitat renovable i l’hidrogen seran els principals motors de la descarbonització, ja que la capacitat addicional d’energia renovable es pot instal·lar en terminis curts i a costos comparativament competitius», esgrimeixen en una missiva que respon a una altra carta enviada a principis de febrer per França i vuit països més de l’est d’Europa –Polònia, Eslovènia, Romania, Bulgària, Eslovàquia, Croàcia, Hongria i la República Txeca– sol·licitant la inclusió de l’hidrogen baix en carboni, com el nuclear (anomenat ‘hidrogen rosa’), dins dels objectius de la nova directiva de renovables que està en discussió.

Notícies relacionades

«En la pròxima dècada, la nova capacitat d’energia renovable no substituirà altres formes d’energia baixa en carboni –ja que la descarbonització en la indústria i el transport als diferents estats membres encara no està prou avançada–, sinó que desplaçarà l’energia fòssil en aquests sectors», esgrimeixen. Per això, refuten l’opinió que un marc de la UE per al desplegament accelerat de fonts d’energia renovables impedeixi als estats membres definir la seva combinació energètica. «Comptabilitzar l’energia baixa en carboni en els objectius renovables reduiria més aviat els nostres esforços climàtics i frenaria la inversió en la tan necessària capacitat renovable addicional», afirmen.

Els set països signants de la missiva també recorden que la directiva sobre renovables no impedeix ni prohibeix als estats membres utilitzar altres combustibles baixos en carboni i hidrogen però recalquen que hi pot haver països de la UE que vulguin optar per descarbonitzar les seves economies només amb renovables. «És el nostre camí preferit ja que considerem que és l’únic segur i sostenible cap a la neutralitat climàtica i la seguretat energètica», adverteixen tot i que deixen «obert a discutir» l’ús de l’hidrogen nuclear en el marc regulatori sobre el gas.