INDÚSTRIA

Farmaindustria advoca per elevar en 5.000 milions anuals l'aportació pública a la sanitat per mantenir el seu nivell

El president de la patronal farmacèutica, Martín Sellés, calcula que el sector de salut requereix un recolzament decidit de l'erari per aprofitar la quarta revolució industrial

martinsellesyhumberto

martinsellesyhumberto

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El sector farmacèutic considera que Espanya necessita estabilitzar la inversió pública en el sector sanitari en 5.000 milions més a l’any per no perdre el tren de la quarta revolució industrial de la mà de la conjunció dels avenços en teràpies gèniques i el tractament massiu de dades. El president de la patronal Farmaindustria, Martín Sellés, va destacar aquest dimarts que Espanya ha aconseguit situar-se com el segon país del món en investigació clínica gràcies a un sistema de salut universal que suposa una base estratègica per a l’assaig de noves maneres de curar. La tendència actual és no tant a través de medicaments com d’interaccions terapèutiques complexes, dependents d’assajos clínics cada vegada més orientats a la medicina personalitzada. La sanitat espanyola és molt eficient, malgrat que destina una despesa pública menor que altres països del seu entorn.

Segons l’opinió de Sellés, "hi ha països del nostre entorn que dediquen el 7%, el 7,5% i el 8%. Quan parlem d’un punt del PIB significaria injectar 10.000 milions d’euros en el sistema sanitari. Ningú creu que això pugui passar de la nit al dia", però considera que si és possible incrementar una dècima percentual fins a augmentar mig punt el 2023 o el 2024. Això significaria una alça en l’entorn dels 5.000 milions.

Quarta revolució industrial

Segons l’opinió d’Humberto Arnés, director general de Farmaindustria, "estem al principi d’una nova revolució industrial, Espanya està ben capacitada per poder aprofitar-la però el disseny dels nous medicaments de precisió requereix el recolzament de la inversió pública. Es requereix una reflexió per part de l’Administració que té a la seva mà que Espanya sigui pionera en el desenvolupament de noves relacions entre els laboratoris i els hospitals".

Notícies relacionades

El cost de desenvolupament d’un nou medicament ascendeix a uns 2.400 milions de dòlars i la indústria espanyola requereix un acord marc que permeti a les empreses afrontar aquest procés investigador amb nous ajuts, especialment del procés de proves clíniques. La viabilitat econòmica dels productes farmacèutics és cada vegada més complexa, tal com mostra el fet que el 10% dels medicaments que estan a la venda generen el 52% dels ingressos, o que el 70% no van generar ni tan sols la inversió necessària per al seu desenvolupament.

El sector farmacèutic va dedicar l’any passat a investigació 1.150 milions, un 6% més que l’any anterior, cosa que va suposar entorn del 21% de l’R+D industrial d’Espanya. Compta amb 137 fàbriques que produeixen un negoci de 15.000 milions d’euros, dels quals 11.000 milions van a exportacions.