Poder adquisitiu

El preu dels aliments va repuntar al febrer fins al 16,6% malgrat la rebaixa de l’IVA

L’INE rebaixa una dècima la taxa anual de l’IPC anticipada per al febrer, fins al 6%

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rosa María Sánchez

Aliments i electricitat van tirar a l’alça de la inflació el mes de febrer, fins a assolir una taxa del 6%, una dècima menys de l’anticipat fa uns dies i de la taxa del gener (5,9%), segons la xifra definitiva publicada aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que varia a la baixa l’anticipada pel mateix organisme el 28 de febrer. L’anomenada inflació subjacent, que és la més estructural i que exclou els preus més volàtils d’energia i aliments no elaborats, també va pujar una dècima en comptes de dos, al 7,6%, la taxa més elevada des del desembre del 1986 i la que més preocupa en l’actualitat, en especial pels preus del cistell de consum.

Malgrat la supressió de l’IVA temporalment a productes de primera necessitat i la rebaixa del 10% al 5% en pasta i oli, que va entrar en vigor l’1 de gener, la inflació dels aliments va repuntar el febrer fins al 16,7%, –gairebé un punt per sobre del 15,4% anotat al gener i per sobre del rècord del 15,7% que va marcar al desembre–. En relació amb el gener, els preus del grup d’aliments i begudes van pujar al 16,6%, més d’un punt del que van experimentar el mes anterior. Destaca també la carn, que incrementa de preu davant la disminució el 2022, i el peix i el marisc, els preus dels quals disminueixen menys que l’any passat.

Per la seva banda, el preus de l’electricitat van pujar respecte al gener amb un augment del 12,4%, davant el descens mensual anterior. Segons dades de Red Eléctrica analitzades per Caixabank Research, la tarifa regulada (PVPC) de l’electricitat es va situar en els 200€/MWh en la mitjana del febrer, una dada lleugerament inferior a la de fa dos mesos, però que suposa un increment del 52% respecte al gener. 

En sentit contrari, destaca la baixada dels preus dels carburants i lubricants, els quals van augmentar el febrer del 2022, i del transport combinat de passatgers, davant l’estabilitat de l’any anterior. No en va, des de l’1 de febrer s’aplica una rebaixa del 100% en un total de 77 línies d’autobusos interurbans que realitzen recorreguts de mitja distància en carreteres de titularitat estatal.

Des del punt de vista del Govern, malgrat la «volatilitat» de les dades d’inflació en la primera part de l’any, les taxes de l’IPC seran més baixes que les del 2022, «pràcticament la meitat», segons ha tornat a remarcar la vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño, en els últims dies. Fa un any, el febrer del 2022, abans de recollir els efectes de la invasió russa d’Ucraïna en els preus de l’energia i els aliments, la inflació era més alta que l’actual: la taxa general era del 9,8% si bé la subjacent era del 3,4%.

Fonts del ministeri d’Economia destaquen el bon comportament del transport, amb una important reducció del transport públic urbà, un 7,2% mensual, gràcies a les mesures implementades per fomentar el transport públic, així com el descens als carburants.

Notícies relacionades

En la part negativa remarquen l’alça dels preus de l’alimentació, sobretot de productes frescos, amb alces en els llegums, les hortalisses i la fruita per la reducció de l’oferta per les condicions climàtiques desfavorables.

Una altra variable que experimenta pujades és el preu de l’electricitat, després de la intensa baixada dels mesos anteriors. En tot cas, remarquen que «Espanya es manté com un dels països amb menys inflació de la zona euro».