Debat patronal

Un exministre, una exconsellera, les ‘big four’ i la Cambra: ¿qui són els experts fiscals de Foment?

Sánchez Llibre presenta els integrants de la comissió que emetrà un informe per determinar si els catalans paguen o no molts impostos

Un exministre, una exconsellera, les ‘big four’ i la Cambra: ¿qui són els experts fiscals de Foment?
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Foment del Treball inicia la seva ofensiva per abaixar impostos a Catalunya. «Els catalans paguem molts més impostos que la resta de ciutadans de l’Estat espanyol. [...] Paguem molts més impostos a Madrid. Patim un excés de pressió fiscal», ha afirmat aquest dimarts el seu president, Josep Sánchez Llibre. La patronal parteix d’aquesta premissa i ara necessita que algú verifiqui de manera rigorosa si això és així i en quina proporció. Per fer-ho, l’entitat empresarial ha presentat una comissió de 47 integrants que durant els pròxims mesos analitzaran aquesta qüestió, amb l’objectiu de presentar les seves conclusions a finals d’octubre d’aquest any.

Un exministre, una exconsellera, la Cambra, consultores, bufets d’advocats i col·legis professionals són els principals integrants d’aquesta comissió de 47 membres –42 són homes i 5 són dones (11%)–. Malgrat que el president de Foment va manifestar la seva voluntat de disposar d’una participació ben transversal, cap membre de l’altra patronal catalana, Pimec, figura en la llista d’experts.

Tampoc del Cercle d’Economia, si bé l’entitat sí que va mostrar interès per la iniciativa, tot i que va declinar participar-hi per falta de tècnics qualificats, segons han explicat des de Foment. Tampoc hi participaran dirigents sindicals o personalitats del tercer sector. «Els que estan són els que hem convidat» o «els que ens han trucat per participar-hi», ha explicat Sánchez Llibre, que ha mantingut la porta oberta a sumar tot aquell que hi vulgui participar. 

‘Big four’ i bufets empresarials

«El 90% del talent d’experts fiscals el tenim representat en aquesta comissió», ha afegit. Sí que hi figuren representants de consultores popularment conegudes com les ‘big four’ –Pwc, EY, KPMG i Deloitte–, entre d’altres; així com bufets d’advocats que habitualment treballen amb Foment o les seves empreses associades, com Cuatrecasas, Crowe, Garrigues, Roca Junyent o Baker Mckenzie.  

Sánchez Llibre ha ‘fitxat’ un parell d’antics polítics d’alt rang per a la seva comissió d’experts. Un d’ells és un dels braços econòmics dels governs de José María Aznar. Primer, com a president de l’Agència Tributària; després, com a secretari d’Estat d’Hisenda i secretari d’Estat de Comerç, per culminar com a ministre de Ciència. Juan Costa Climent va abandonar el 2010 la política institucional per incorporar-se a la consultora EY i ara participarà en la comissió d’experts de Foment.

L’altra personalitat política que participarà en la comissió és l’exconsellera de Justícia de la Generalitat durant el primer mandat d’Artur Mas, Pilar Fernández Bozal. La que va figurar en les llistes d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) –partit en el qual va militar durant dècades Sánchez Llibre– és avui consultora també d’EY.  

«Tornar a ser la locomotora d’Espanya»

Notícies relacionades

La comissió d’experts preveu compareixences periòdiques de consellers en actiu i altres personalitats polítiques per anar creant, junt amb els experts, aquest paquet de recomanacions fiscals.

En aquest sentit, el president de Foment ha reivindicat una «fiscalitat competitiva», perquè les empreses «puguin invertir» i així generar més riquesa per després «redistribuir[-la] i reforçar l’equitat social». «El que perseguim és plantejar una fiscalitat competitiva per poder jugar amb les mateixes eines i poder tornar a ser la locomotora econòmica d’Espanya i el sud d’Europa», ha argumentat Sánchez Llibre.