Finançament públic

Les lletres a 6 i 12 mesos superen el 3% de rendibilitat

El Tresor col·loca 4.938 milions a tipus del 3,164% i 3,335% a mig any i un any

Les lletres a 6 i 12 mesos superen el 3% de rendibilitat
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El Tresor Públic ha col·locat aquest dimarts 4.938,49 milions d’euros en una subhasta de lletres a 6 i 12 mesos. I ho ha fet remunerant els inversors amb interessos superiors al llindar del 3% en les dues referències, segons les dades publicades per Banc d’Espanya.

En un moment en què els inversors particulars estan mostrant gran interès per la compra d’aquest tipus de deute, la demanda en aquesta subhasta ha superat els 8.695 milions de l’euros, tot i que no ha aconseguit duplicar el finalment adjudicat. A més, malgrat la pujada dels tipus d’interès, els bancs són reticents a augmentar la remuneració dels dipòsits.

En concret, l’organisme dependent del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha col·locat 903,74 milions d’euros en lletres a 6 mesos, davant una demanda de 2.720,31 milions, i el tipus d’interès marginal s’ha col·locat en el 3,164%, per sobre del 2,693% de la subhasta anterior del febrer i que arriba al seu nivell més elevat des del juliol del 2012. 

En les lletres a 12 mesos, el Tresor ha col·locat 4.034,75 milions, per sota dels 5.974,84 milions sol·licitats pels inversors, amb una rendibilitat marginal del 3,335%, per sobre del 2,839% previ i que ha arribat al seu nivell més elevat també des del juliol del 2012. 

Aquesta nova emissió del Tresor es produeix en un moment en què els inversors particulars estan mostrant gran interès per la compra de deute, principalment a curt termini, atesa la seva alta rendibilitat, que ha anat creixent des de començament del 2022, especialment en el cas de les lletres a més curt termini.

Tot això en un context marcat per les successives pujades de tipus d’interès tant per part de la Fed com de Banc Central Europeu (BCE). De fet, l’última decisió adoptada pel consell de govern del BCE va ser elevar els tipus d’interès en 50 punts bàsics, de manera que el tipus d’interès per a les seves operacions de refinançament se situarà en el 3%, mentre que la taxa de dipòsit assolirà el 2,50% i la de facilitat de préstec el 3,25%. 

Però l’elevat nivell de la inflació subjacent a l’eurozona, que descompta la volatilitat dels preus de l’energia i dels aliments, apunta que serà necessari continuar pujant els tipus d’interès més enllà de la reunió del 16 de març.

Després de la subhasta d’aquest dimarts, l’organisme públic tornarà als mercats el 14 de març amb una emissió de lletres a 3 i 9 mesos i una altra de bons i obligacions de l’Estat el dia 16 de març, amb la qual finalitzarà les subhastes del mes.

Notícies relacionades

L’emissió bruta per part del Tresor Públic aquest any serà de 256.930 milions d’euros, cosa que suposa un augment del 8,2% respecte a l’estimat per a aquest any, a causa de l’alça dels tipus d’interès.

Per la seva banda, l’endeutament net del Tresor Públic el 2023 es mantindrà en 70.000 milions. Desglossant per tipus d’instrument, es preveu que les Lletres del Tresor aportin finançament net negatiu per 5.000 milions, per la qual cosa els bons i obligacions de l’Estat, juntament amb la resta de deutes en euros i en divises, aportaran els 75.000 milions restants.

Temes:

Deute públic