Crisi de preus

Els supermercats francesos creen cistells de consum antiinflació amb centenars de productes a preus baixos

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, fa una crida a la distribució espanyola perquè plantegi «iniciatives similars al nostre país»

Els supermercats francesos creen cistells de consum antiinflació amb centenars de productes a preus baixos
2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

El Govern francès ha arribat a un acord amb els grans distribuïdors del país per oferir a la població una sèrie de productes al preu més baix possible i que ja han posat en marxa algunes cadenes com Carrefour o Intermarché, que han llançat paquets amb 200 i 500 articles a preus reduïts.

En una entrevista a Le Journal du Dimanche, el conseller delegat de Carrefour, Alexandre Bompard, ha explicat que el cistell de Carrefour, que estarà disponible a partir del 15 de març, inclourà un centenar de productes alimentaris considerats «sans», com iogurts, ous, fruites i verdures fresques, però també conserves, congelats, pa, llet o cereals, i 100 més d’ús diari, com detergent o bolquers per a nadons, però també farina o galetes, tots amb marques pròpies.

Bombpard preveu que «el nivell d’inflació dels aliments continua sent de dos dígits fins aquest estiu i probablement pujarà per sobre del que hi ha actualment». El conseller delegat de la companyia francesa estima que el cost per a la seva empresa del bloqueig de preus per als productes del cistell serà de «diverses desenes de milions d’euros». Però ho considera pertinent amb l’argument que «fem tot el possible perquè la inflació no sigui sinònim de regressió en la qualitat de l’alimentació». 

A Espanya, el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha valorat de manera «positiva» la iniciativa del Govern francès i ha fet una crida a les empreses espanyoles perquè plantegin «iniciatives similars al nostre país que portin a una contenció dels preus, però sempre amb respecte a la Llei de la Cadena Alimentària i que no sigui en perjudici de la indústria ni dels productors».

Notícies relacionades

«Hem plantejat a la distribució de manera repetida que contingui en la mesura del possible els preus dels aliments. A França, alguna cadena ja ho ha posat en marxa i a Espanya s’han fet propostes parcials, però tot ha de fer-se en respecte de la Llei de la Cadena», ha reiterat Planas.

Per la seva part, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha celebrat la decisió del país veí, que és molt similar a la que ella mateixa va plantejar el mes de setembre de l’any passat i que va suscitar nombroses crítiques, incloses la de la part socialista de la coalició del Govern. «No només és possible. Ja vaig demostrar que és completament legal. És possible oferir un cistell de productes, jo en vaig dir 20, però els que siguin, per un preu limitat. Article 13 de la llei del comerç minorista», ha esgrimit, abans de concloure que aquest pas és «completament legal» i «imprescindible» perquè «la gent pugui viure una mica més feliç».