Negociació col·lectiva

Els sindicats CCOO i UGT reclamaran a la patronal apujar salaris a partir del 4,5% i un plus segons beneficis

Els sindicats miren de desencallar el pacte salarial i renuncien a lligar les nòmines íntegrament a l’evolució de l’IPC

Els sindicats CCOO i UGT reclamaran a la patronal apujar salaris a partir del 4,5% i un plus segons beneficis
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els sindicats CCOO i UGT plantejaran a la patronal CEOE reobrir les negociacions per a un pacte de salaris i que aquests pugin, en general, un 4,5% durant els dos pròxims anys. A aquesta xifra les centrals reivindiquen afegir-hi un complement segons els beneficis que les companyies de cada sector obtinguin, que obligarà aquelles societats amb més beneficis a pagar més als seus empleats i flexibilitzar les reivindicacions salarials en aquells terrenys on els volums de negoci vagin pitjor. Així ho traslladaran als empresaris en la pròxima reunió que programin les parts, amb l’objecte de desencallar l’Acord per l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), una espècie de conveni que pacten les cúpules i després apliquen els seus negociadors sector a sector i que fa dos anys que està caducat.

Les centrals reordenen les seves propostes davant l’enroc de la patronal i renuncien a vincular les nòmines íntegrament a l’evolució de la inflació. En aquest sentit, els sindicats CCOO i UGT han consensuat encapçalar un augment salarial del 4,5% per a aquest any, del 4,5% per al 2024 i del 4% el 2025, segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i ha pogut confirmar aquest mitjà. Aquests percentatges base són superiors als que fins ara ha registrat, en termes mitjans, la negociació col·lectiva.

Augmentades les desigualtats entre sectors, amb alces gairebé semblants a la inflació en determinats àmbits industrials i pèrdues de poder adquisitiu substancialment més inflades en el sector serveis. En termes mitjans, la pujada salarial pactada per conveni col·lectiu el 2022 va tancar en el 2,8%, una xifra tres vegades inferior a la inflació mitjana de l’any, que va ser del 8,4%. I que es va saldar amb la pèrdua de poder adquisitiu més important des del 1985.

A aquests increments les centrals exigiran a l’organització presidida per Antonio Garamendi que hi afegeixin un plus que combini un indicador combinat de beneficis i inflació. Aquesta idea l’encapçala el sindicat CCOO des de fa setmanes, que advoca per elaborar un indicador objectiu –a l’estil de l’IPC o el PIB– i a partir del qual obligarà les companyies a millorar aquests increments base del 4,5%.

Notícies relacionades

La central dirigida per Unai Sordo va plantejar a principis d’any que la confecció d’aquests indicadors hauria de correspondre al Ministeri d’Hisenda, a partir de les dades declarades per les empreses en les seves declaracions periòdiques de l’IVA. La CEOE, de moment, no s’ha manifestat de manera explícita sobre el tema i encara no hi ha data per a una pròxima reunió amb les centrals.

Quant reclamaran les centrals complementar aquest 4,5% d’increment base en funció dels beneficis i de l’IPC és una cosa que encara estan acabant de definir, segons confirmen fonts sindicals. Així com el pes que en cada sector tindria un indicador o un altre, a falta de l’èxit que tingui la proposta i el recorregut que vulgui donar-li la CEOE, que fins ara s’ha mostrat fermament contrària a clàusules que automatitzin increments.