Fiscalitat

Hisenda estrenyerà el setge sobre les rehabilitacions, reformes i obres

L’Agència Tributària reforçarà el control dels canvis de residència per pagar menys

Hisenda estrenyerà el setge sobre les rehabilitacions, reformes i obres
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Agència Tributària estrenyerà aquest any el setge sobre la construcció, la rehabilitació i les reformes de vivendes i edificis a la recerca de frau, mitjançant ‘pentinats fiscals’. També persistirà a perseguir aquest any els contribuents que simulen canvis de residència a autonomies per pagar menys impostos. Aquestes són mesures incloses en el pla de control tributari 2023 que publica aquest dilluns el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

Quant a l’activitat de la construcció, en les directrius del pla s’apunta a totes les activitats, des de construcció fins a reformes, perquè es declarin de manera correcta. El secretari d’Estat d’Hisenda, Jesús Gascón, ha arribat a dir al Congrés aquest dilluns que es mira d’operar «a peu de carrer» per fer les comprovacions pertinents, informa Rosa María Sánchez.

El pla també apunt a controlar més els residents a Espanya que declaren les seves rendes a través de l’impost sobre la renda de no residents (IRNR) per rebaixar «artificialment» la seva factura fiscal. A més de comptar amb tipus impositius més baixos que l’IRPF, mitjançant aquest sistema aquest col·lectiu tributa sol per la renda generada a Espanya, no per tot el que obté mundialment.

En el terreny de les deslocalitzacions tributàries, el pla insisteix en «la necessitat de mantenir l’activitat de control en els supòsits de simulació de residència a comunitats autònomes diferents de la real», així com en l’explotació de la informació disponible sobre titulars reals de societats opaques amb immobles residencials d’alt nivell. Alhora s’executaran plans específics en relació amb la titularitat indirecta d’immobles per part de no residents, a l’efecte de la seva correcta imposició patrimonial.

Una de les novetats que inclouen és la implantació d’un nou model d’informació i assistència en què la majoria dels serveis es prestin a tots els canals i el ciutadà decideixi com vol ser atès, segons el tipus de servei i els recursos disponibles. Al seu torn, l’Agència reforçarà la seva campanya d’avisos durant el període de declaració per continuar reduint el nombre de no declarants de l’IRPF

Una altra de les novetats és la revisió de procediments sancionadors, especialment en aquells casos de presentació d’autoliquidacions sense ingressos fora de termini, que no ocasionen perjudici econòmic a l’Administració tributària. Es reforçaran també actuacions en relació amb titulars d’activitats econòmiques que fan ús dels denominats ‘pagaments virtuals’, i específicament amb l’ús de mètodes electrònics de pagament establerts a l’estranger a través d’entitats que no participen en les obligacions nacionals de subministrament d’informació financera.

Les directrius també fan una referència especial a la investigació de l’ús de les monedes virtuals, ja que, juntament amb les habituals mencions a la necessitat de comprovar la seva correcta tributació, aquest any es remarca la intenció de l’Àrea de Recaptació de potenciar les actuacions de localització de criptoactius susceptibles d’embargament.

Així mateix, es mantindrà el focus en la identificació d’estructures i pautes de comportament que es beneficiïn indegudament de la baixa fiscalitat de determinats territoris, règims fiscals o estructures, i que siguin o puguin ser replicades o estandarditzades per al seu ús per part d’una pluralitat de contribuents.

D’altra banda, es desplegaran plans específics enfocats a la identificació de les eines de ‘software’ de gestió i comptabilitat utilitzades per comerços i empreses, així com a la verificació de la consistència dels programes informàtics amb la normativa d’aplicació.

Notícies relacionades

Juntament amb altres actuacions d’atenció preferent que figuren en les directrius d’anys anteriors, com les dirigides a evitar l’ús abusiu de la personalitat jurídica per canalitzar rendes i desviar despeses de persones físiques, o les referides a la comprovació d’entitats instrumentals per a l’emissió de factures irregulars per utilitzar per societats operatives, l’Agència incidirà novament en la comprovació de bases imposables negatives, crèdits fiscals en base o quota pendents de compensar o d’aplicar.

Les directrius també remarquen que l’Agència Tributària serà l’òrgan encarregat de posar en marxa aquest any els dos nous gravàmens temporals energètic i d’entitats de crèdit i establiments financers de crèdit, així com l’impost temporal de solidaritat de les grans fortunes.