Energia

Espanya i Andorra inicien les obres per a una nova interconnexió elèctrica

La línia, de 15,5 quilòmetres, augmentarà la capacitat d’intercanvi entre els sistemes dels dos països

Espanya i Andorra inicien les obres per a una nova interconnexió elèctrica
1
Es llegeix en minuts

Espanya i Andorra han donat llum verda a l’inici dels treballs per establir la nova interconnexió elèctrica internacional, que s’emmarca en la planificació de la xarxa de transport d’energia elèctrica 2021-2026. L’acord és el resultat de la reunió que ha tingut lloc a Madrid entre l’equip del Ministeri de Transició Ecològica, que lidera Teresa Ribera, i la titular andorrana de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

El principal objectiu del projecte és incrementar la capacitat d’intercanvi entre els sistemes elèctrics dels dos països per poder alimentar, des del sistema elèctric espanyol, les creixents demandes esperades en el sistema andorrà, ja que la repotenciació de l’eix actual no aconseguiria arribar a prou capacitat per satisfer la demanda prevista al principat.

 A causa de la forta dependència elèctrica exterior d’Andorra, segons ha detallat el ministeri espanyol, aquest projecte permetrà al país continuar impulsant les infraestructures d’energia renovable necessàries per reduir la seva dependència energètica, i contribuir d’aquesta manera a arribar al seu objectiu de zero carboni el 2050.

Notícies relacionades

L’inici de la interconnexió, que ja compta amb declaració d’impacte ambiental favorable i autorització administrativa prèvia, comportarà el desplegament d’un nou doble circuit en 220 kV des d’Adrall a la frontera amb Andorra, de 15,5 quilòmetres, l’ampliació de la subestació d’Adrall i l’adequació de diverses línies a la localitat, així com el posterior desmantellament de l’actual línia de 110 kV.

Aquest projecte es desenvoluparà sota la coordinació dels respectius operadors de transport de la xarxa elèctrica, Red Eléctrica d’Espanya (REE) i Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), garantint-se en tot moment la màxima protecció mediambiental i de la biodiversitat en les àrees d’actuació.