Reconeixement d’EL PERIÓDICO

Empresa de l’Any 2022: guardons a la multisectorialitat catalana

Les sis companyies i l’empresari que han distingit els guardons Empresa de l’Any 2022 representen gairebé a la perfecció tot el que acull el teixit empresarial a Catalunya

4
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

De la cosmètica al transport, i de la indústria agroalimentària a la salut. Els premis Empresa de l’Any 2022 han distingit sis empreses catalanes i un empresari per la seva feina feta, tant al llarg de l’any com als exercicis previs. I el resultat és mostra gairebé perfecta de tot el que acull el teixit mercantil i industrial de Catalunya: tradició familiar, exemples de pes en mercats clau per a l’economia global, grups amb anys de trajectòria que venen milions i exporten tones, i empreses una mica més petites que, ajudades de les noves tecnologies, aspiren a canviar el món.

PUIG, BENEFICIS DE RÈCORD DESPRÉS DEL SOTRAC DE LA PANDÈMIA

La solvència amb què solucionar el forat que la covid havia fet en els seus comptes i el seu creixement imparable la converteixen, a ulls del jurat, en l’Empresa de l’Any 2022. El grup de perfumeria i cosmètica Puig, amo de fragàncies tan conegudes com Carolina Herrera, Jean Paul Gaultier, Nina Ricci i Paco Rabanne, va passar de perdre 72 milions d’euros el 2020 a guanyar 234 milions l’any següent, uns beneficis fins i tot més alts que el 2019. De fet, la companyia va vendre aquell any un 27% més que llavors, amb la qual cosa la seva facturació va escalar per sobre dels 2.500 milions d’euros. Les xifres del 2022 són encara un misteri, però les bones notícies estan pràcticament assegurades: el grup ha sumat, un negoci que funciona i va cap amunt, tres importants noms a la seva llista d’empreses, la sueca Byredo, la colombiana Loto del Sud i l’índia Kama Ayurveda.

CARLOS BERTOMEU, GAIREBÉ 30 ANYS DE VOLS, ‘NOVELL’ DE L’ALTA VELOCITAT

Fa aproximadament 30 anys va convèncer la família Serratosa d’entrar al negoci aeri amb una aerolínia que es va acabar dient Air Nostrum i que acabaria comprant ell mateix anys després. Aquest 2022, Carlos Bertomeu no ha dubtat a aprofitar la liberalització del sector ferroviari per ficar també un peu allà. Així, aquest empresari és ara president d’Iryo, l’última marca que s’ha sumat a l’oferta de trens d’alta velocitat a Espanya. I tant per això, com per la seva àmplia experiència al sector, EL PERIÓDICO el distingeix com a Empresari de l’Any 2022.

CATALANA OCCIDENTE, TERCERA GENERACIÓ I SUMANT

Gairebé 75 anys després d’aconseguir-la, Catalana Occidente segueix en mans de la família Serra. És l’Empresa Familiar de l’any segons EL PERIÓDICO. Primer, perquè Hugo Serra, net del fundador, s’ha estrenat en el càrrec de conseller delegat aquest 2022, és a dir, que la companyia encadena tres generacions de la mateixa família al comandament del negoci. José María Serra, el seu pare, n’és el president. Aquest any, a més, Catalana Occidente ha aconseguit Mémora, la funerària més gran d’Espanya, per 400 milions d’euros, i augmenta així la seva presència al sector funerari nacional i entra al mercat portuguès.

FAMÍLIA TORRES, PRODUCCIÓ DE VI AMB MÍNIMA EMISSIÓ DE CO2

2Aquesta companyia familiar vitivinícola acumula anys d’aposta indiscutible per la sostenibilitat, una croada que els va portar ja el 2020 a reduir un 30% les seves emissions de CO2. Ara, Família Torres, distingida com l’Empresa +Sostenible, treballa a reduir-les un 60% més d’aquí al 2030, i que siguin zero el 2040. Ho intenten, sobretot, a base d’incorporar noves tecnologies en els seus processos i innovació en el costat de l’energia. I posant-se com a objectiu que el pla cobreixi tota la cadena de valor, des de la vinya, fins al consumidor.

INBRAIN, GRAFÈ PER A LA TERÀPIA NEUROLÒGICA

InBrain Neuroelectronics, ‘spin-off’ dels socis del Graphene Flagship, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), i ICREA, és l’Empresa +Innovadora 2022. Aquesta empresa catalana aprofita els avantatges del grafè per desenvolupar teràpies neurològiques que permetin enfrontar de manera més eficient que els metalls actuals malalties com l’epilèpsia, el Parkinson i els tumors cerebrals. Aquest material els permet fer-ho, a més, de manera no invasiva.

AGROLIMEN, UN NEGOCI DE 2.000 MILIONS A 50 PAÏSOS

Notícies relacionades

És l’Empresa +Internacional del 2022, però ho és per una estratègia que fa uns 45 anys que està en marxa, quan el que llavors només era Gallina Blanca es va començar a vendre a l’exterior. L’ara GB Foods, empresa estrella del grup Agrolimen amb seu a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), maneja un volum de negoci que el 2021 s’acostava als 2.000 milions d’euros i es ven a més de 50 països distribuïts entre Europa i l’Àfrica. Aquest hòlding propietat de la família Carulla també és amo d’Affinity Petcare, que ven a 70 països més.

AMPANS, SUPORT A LA DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL I A LA MALALTIA MENTAL

Han atès, en un any, unes 3.000 persones amb discapacitat, trastorns de salut mental o en situació de vulnerabilitat. I per això, i pels gairebé 60 anys que fa que estan en marxa, el jurat ha decidit que sigui l’Empresa +Inclusiva del 2022. La fundació Ampans dona servei a escoles, organitza formacions i ajuda de manera individual. «Impulsem els projectes de vida de les persones mitjançant suports i oportunitats que posen en valor les capacitats per sobre de les dificultats», resumeixen a la seva pàgina web.