El cost de la vida

La inflació va escalar el 5,9% al gener malgrat la moderació dels aliments per la rebaixa de l’IVA

La supressió de l’ajuda de 20 cèntims per litre de carburant des de l’1 de gener va fer pujar el 9,5% els combustibles

La inflació va escalar el 5,9% al gener malgrat la moderació dels aliments per la rebaixa de l’IVA

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La inflació va escalar dues dècimes al gener i es va situar en el 5,9%, segons la dada definitiva publicada aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística que corregeix a alça en una dècima l’avançat pel mateix INE el 30 de gener passat. La rebaixa de l’IVA amb efectes des de l’1 de gener per a una cistella àmplia de productes va contribuir a frenar l’encariment dels aliments –que amb prou feines va retallar la seva inflació tres dècimes respecte al rècord del desembre, fins al 15,4%–, no obstant l’encariment en un 9,5% dels carburants després de la desaparició de l’ajuda de 20 cèntims per litre des del primer dia de l’any va afegir pressió a la inflació.

La desaparició de la bonificació de 20 cèntims per litre de carburant amb efectes des del primer dia d’any i una campanya de rebaixes amb menors descomptes van ser les principals causes del repunt de dues dècimes que va anotar la inflació el mes de gener, fins al 5,9%, malgrat el descens en el preu de l’electricitat. Així, després de cinc descensos encadenats des del màxim arribat al juliol, la inflació va tornar a anotar un lleuger repunt al gener. També va escalar l’anomenada inflació subjacent, que exclou els preus més volàtils de l’energia i els aliments no elaborats, fins al 7,5%.

L’encariment dels aliments va frenar fins al 15,4%, des del rècord del 15,7% anotat al desembre.

Notícies relacionades

Amb efectes des de l’1 de gener, el Govern va aprovar una rebaixa del 4% al 0% de l’IVA d’aliments de primera necessitat (pa, farines panificables, llet, formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, patates, cereals). Per a olis i pasta, l’IVA ha passat del 10% al 5% dins del reial decret de mesures contra la inflació que va aprovar el Consell de Ministres el 27 de desembre. En sentit contrari per a la inflació, aquest reial decret també va posar fi al descompte de 20 cèntims per litre de carburant amb efectes des de l’1 de gener.

La dada d’inflació del mes de gener també està mediatitzada per algunes novetats metodològiques (com la que permet tenir en compte el mercat lliure de l’electricitat i el gas a l’hora de determinar una variació de preus que fins ara només es fixava en el mercat regulat), així com per l’actualització de les ponderacions dels béns i serveis al cistell de consum. Així, per al 2023 el càlcul de l’índex de preus de consum (IPC) concedeix un major pes relatiu als grups de medicina, ensenyament, oci i cultura, begudes alcohòliques i tabac, transport i altres béns i serveis. A canvi, perden pes els grups d’aliments i begudes no alcohòliques, vestits i calçats, vivenda i comunicacions.