Relleus

Antonio Cabrales dimiteix a les poques hores de ser nomenat conseller del Banc d’Espanya

L’economista proposat pel PP va firmar manifestos en favor de Clara Ponsatí i Andreu Mas-Colell

Antonio Cabrales dimiteix a les poques hores de ser nomenat conseller del Banc d’Espanya
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

L’economista Antonio Cabrales, proposat pel PP com a nou conseller del Banc d’Espanya mitjançant un acord amb el Govern per als dos relleus que havien de portar-se a terme en l’òrgan de govern de l’institut emissor, ha renunciat al càrrec poques hores després del seu nomenament.

El consell de ministres l’havia nomenat aquest mateix dimarts, però no va arribar ni a assumir el càrrec. Cabrales ha decidit fer marxa enrere, després de conèixer-se que havia firmat manifestos en suport de Clara Ponsatí, escapada de la justícia després del referèndum de l’1-O. I també un altre en solidaritat amb Andreu Mas-Colell, ex conseller d’Economia processat pel Tribunal de Comptes per presumpta malversació de diners públics per promoure el procés a l’exterior. segons ha avançat ‘El Mundo’ i ha confirmat EL PERIÓDICO.

Segons publica ‘Abc’, l’economista ha afirmat que no volia «tensar més el país». «Em semblava que això el tensaria. Necessitem calma», ha assegurat. El catedràtic de la Universitat Carles III no ha donat importància a episodis del seu passat que incomoden el PP i que durant el procés de selecció no va revelar, segons les mateixes fonts.

L’economista no és independentista, però sí que va voler recolzar els dos col·legues que va conèixer en la seva etapa com a catedràtic a la Universitat Pompeu Fabra. Després de conèixer-se aquests detalls, Cabrales hauria temut un serial per part dels mitjans que no s’ha vist disposat a suportar.

Aquesta renúncia tan veloç trenca amb un dels pocs pactes assolits pel PP i el Govern per a la renovació d’un organisme de l’Estat. La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, va accedir a deixar algun lloc dels sis del consell del Banc d’Espanya al PP.

Amb Cabrales, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo pretenia enviar un senyal que optava per un perfil que no estigués lligat al partit. Cabrales (Madrid, 1964) es va convertir en doctor en Economia per la universitat de Califòrnia després de llicenciar-se a la Complutense. Va ser guardonat amb el Premi Jaume I d’Economia el 2021 i actualment és catedràtic a la Universitat Carles III.

Notícies relacionades

El pacte per rellevar els consellers Fernando Eguidazu i Carmen Alonso a més de Cabrales inclou Judith Arnal Martínez, a proposta del PSOE i cap de gabinet de Nadia Calviño entre el juny del 2021 i desembre del 2022. És doctora en Economia i Empresa per la Universitat de Navarra, tècnic comercial i economista de l’Estat, màster en Macroeconometria i Finances per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, màster en Gestió de Carteres per l’Institut d’Estudis Borsaris.

Aquesta llicenciada en Dret i en Economia per la Universitat de Navarra, en l’actualitat és membre del Consell Científic del Real Institut Elcano. Ha sigut consellera de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), de Red.es i de l’Empresa Nacional d’Innovació (ENISA). Va ser directora del Departament d’Anàlisi Financera del Tresor Públic, on va treballar durant 10 anys. A més ha sigut presidenta de la Comissió de Seguiment del Sandbox Financiero i del Subcomitè Tècnic de l’Autoritat Macroprudencial espanyola (AMCESFI), encarregat d’avaluar l’impacte de les mesures fiscals contra la covid.