Conflicte

Una empresa demana anul·lar el concurs per al vot electrònic en les eleccions a les cambres

Staff Pavillion, que ja va aconseguir una sentència del TSJC contra els comicis de les cambres del 2019, argumenta que es trenca el dret a la igualtat en la votació

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’empresa Staff Pavillion ha sol·licitat a la Conselleria d’Empresa i Treball que declari nul el concurs que escollirà l’empresa encarregada de la gestió del sistema de votació, que inclou el sufragi electrònic, per a les eleccions a les 13 cambres catalanes, que se celebraran aquesta tardor.

La companyia, que va ser al seu torn la promotora de promoure la nul·litat de les eleccions del 2019, es basa en el fet que es trenca el principi d’igualtat i, per extensió, els drets fonamentals de la població amb dret a votar. La licitació, segons aquesta empresa, a l’incloure el vot electrònic «vulnera el principi general d’igualtat de l’article 14.1 de la Comunitat Europea

En la reclamació davant l’òrgan de la Generalitat encarregat de tutelar les cambres, s’afirma que les garanties entre el vot presencial i el vot en remot «tornen a no ser les mateixes», que el 2019: el vot en remot no incorpora un doble factor d’autenticació, per la qual cosa no és robust, mentre que per al vot presencial sí que requereix aquest doble factor. I recorda que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) «es va pronunciar confirmant aquesta vulneració de drets fonamentals a l’electorat que va participar en les eleccions de la Cambra de Comerç el 2019». Hi ha altres sentències que van deixar en suspens la validesa d’aquests comicis en els quals a la Cambra de Barcelona, la més gran de totes, es va imposar la candidatura independentista d’’Eines de país’, que va consagrar Joan Canadell com a president i després va passar a ser parlamentari de Junts i el va rellevar Mònica Roca.

Incredulitat

Notícies relacionades

D’altra banda, Staff Pavillion mostra la seva «incredulitat» veient les directrius establertes en el plec de contractació que estableixen que el vot per mitjans electrònics «ha de complir estrictament amb les garanties establertes en el decret 175/2018». L’empresa recorda que aquesta norma «ha sigut anul·lada pel TSJC amb sentència ferma». És per això que també denuncia que als plecs de prescripcions tècniques del concurs els falta la cobertura legal que els ha de proporcionar el decret que regularà les pròximes eleccions i que encara no s’ha publicat.

Per tot això, aquesta empresa considera que l’electorat «està completament indefens de cara a les eleccions de les cambres». I afirma que el Consell de Cambres de Catalunya «ha ignorat totalment les diverses sentències del TSJC, dictades sobre protecció de drets fonamentals en relació amb les últimes eleccions a les cambres del 2019.»