Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum avui, divendres 3 de febrer

Aquestes són les hores més barates i més cares

  • Espanya defensa davant Brussel·les la fórmula per abaratir la llum «immediatament»

  • El Govern demana ampliar al 2024 l’‘excepció ibèrica’

  • Així serà la nova factura de la llum

  • Tarifa regulada o mercat lliure: ¿amb qui pagar menys?

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum avui, divendres 3 de febrer
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculat al mercat majorista pujarà aquest divendres fins als 138,86 euros per megawatt hora (MWh), cosa que suposa un 0,98% més que els 137,51 euros/MWh d’ahir dijous i el més alt des del 3 de gener.

 En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà aquest divendres en 138,58 euros/MWh. El preu mínim, de 106,63 euros/MWh, s’ha donat entre les 04.00 i les 05.00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 19.00 i les 20.00 hores, quan serà de 185,13 euros/MWh.

 A aquest preu del ‘pool’ se suma la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest divendres se situarà en 0,28 euros/MWh.

Un 9,6% menys que sense aplicar-se la mesura

En absència del mecanisme de l’‘excepció ibèrica’ per topar el preu del gas per a la generació d’electricitat, el preu de la llum a Espanya seria de mitjana d’uns 153,62 euros/MWh, cosa que suposa 14,76 euros/MWh més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran així un 9,61% menys de mitjana.

Notícies relacionades

 El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny passat, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MWh durant un període de dotze mesos, cobrint així el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MWh en els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de cinc euros/MWh fins a la finalització de la mesura.