Mercabarna

Mercabarna
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Mercabarna avança en els seus plans d’innovació. Una de les fases que té l’objectiu d’abaratir costos energètics s’ha anunciat aquest divendres amb la intenció de constituir una societat publicoprivada per gestionar una planta fotovoltaica per proveir d’energia verda i més barata les empreses del mercat majorista alimentari barceloní. La nova firma estarà formada per l’empresa Acelera Energía, l’Ajuntament de Barcelona –a través del programa MES Barcelona– i Mercabarna. La superfície total ocupada per les plaques fotovoltaiques serà d’uns 100.000 metres quadrats i es considera la instal·lació sobre coberta més gran de la Península.

Després d’un concurs que s’ha endarrerit una mica sobre les dates inicialment previstes, Acelera Energía ha guanyat la licitació pública, a què s’han presentat cinc empreses més. S’encarregarà de la instal·lació, el manteniment i el subministrament energètic de la planta durant 25 anys. L’aspecte que més ha pesat en el concurs és el preu ofert als clients i socis de la iniciativa. Així, el preu màxim de venda de l’energia generada serà de 49,79 euros el megawatt hora (0,049 euros el quilowatt hora). Els preus s’hauran d’ajustar també a la pujada anual de l’IPC durant els pròxims 25 anys.

La inversió per impulsar el projecte és de 4 milions d’euros, que seran invertits entre tots els socis segons el percentatge de la seva participació en l’accionariat de la societat: Acelera Energía posseirà el 51% de les accions; l’Ajuntament de Barcelona el 24%, i Mercabarna un altre 24%.

Una vegada que la societat mixta estigui constituïda, l’energètica tindrà 10 mesos per instal·lar la planta fotovoltaica als següents edificis de Mercabarna: les set naus del Mercat Central de Fruites i Hortalisses, el Mercat Central del Peix, dos edificis on s’ubiquen els magatzems logístics d’empreses majoristes i un aparcament per als usuaris del polígon.

En aquesta primera fase del projecte ‘REPowerMercabarna-Energia’ s’han afegit 600 empreses del recinte. El projecte estarà totalment acabat el 2025, quan totes les empreses disposin de plaques fotovoltaiques a la coberta dels seus edificis per aconseguir el 25% d’autoconsum energètic.

Notícies relacionades

La inversió publicoprivada total del projecte suposarà 12 milions d’euros, i tindrà una potència instal·lada de 18 MWp en una superfície total de 360.000 metres quadrats i un estalvi d’unes 6.000 tones anuals de CO2.

La regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, ha destacat que l’objectiu de la iniciativa és «oferir a les empreses majoristes el 25% de l’energia que necessiten per fer la seva activitat a preus competitius, fora de les fluctuacions del mercat energètic».