Inversió

La web del Tresor es paralitza davant l’allau de peticions de compra de deute

L’allau de particulars interessats en l’adquisició de deute ha provocat la interrupció momentània en el servei

La web del Tresor es paralitza davant l’allau de peticions de compra de deute
2
Es llegeix en minuts
EFE

La pàgina web del Tresor Públic espanyol ha hagut de parar l’operativa de compravenda de valors aquest dijous, de forma puntual, davant l’allau de peticions d’adquisició de deute que ha rebut per part dels particulars.

L’interès dels inversors minoristes en la compra de deute públic espanyol (sobretot lletres del Tresor, però també bons i obligacions) s’ha disparat en els últims mesos davant l’atractiu interès que ofereixen aquests productes després de l’alça dels tipus d’interès que ha emprès el Banc Central Europeu (BCE).

Un interès que supera el que ofereixen els bancs pels seus dipòsits.

L’allau de peticions de compra de deute mitjançant la web del Tresor, que el mes de gener ha assolit els 400 milions d’euros (en tot el 2022 va ser de 432 milions), ha provocat que l’organisme hagi hagut de parar l’operativa durant una hora durant la jornada passada i aquest dijous.

Fonts de l’organisme han explicat que aquesta aturada s’ha portat a terme perquè el Tresor ha d’enviar al Banc d’Espanya tota la informació sobre les peticions de compra que es fan mitjançant la seva web, amb l’objectiu que l’organisme en realitzi les comprovacions corresponents.

Atès el gran volum d’informació que el Tresor ha de remetre al Banc d’Espanya, «per seguretat» i amb l’objectiu que aquesta informació arribi correctament, ha hagut de parar el seu servei durant una hora.

No obstant, des d’avui, l’enviament d’informació al Banc d’Espanya es realitzarà de matinada, segons les mateixes fonts.

Malgrat l’aturada de l’operativa, fonts del Tresor han assegurat que totes les sol·licituds que hagin entrat correctament per a una subhasta amb licitacions no competitives (no hi posen un preu específic per a les lletres o bons, només la quantitat que volen) són adjudicades al preu mitjà ponderat.

La compra de deute públic espanyol es pot efectuar a través de tres canals: la web del Tresor (gratuïta), les sucursals bancàries (cobren comissió) i les del Banc d’Espanya (també gratuïta).

Justo la seu central del Banc d’Espanya a Madrid està vivint en els últims dies una gran presència de petits inversors que esperen grans cues per comprar deute públic espanyol.

Per aquest motiu, el Banc d’Espanya ha decidit que a partir del 7 de febrer serà obligatori demanar cita prèvia per al servei de comptes directes, que són comptes de valors oberts a l’organisme per mantenir els saldos de deute de l’Estat.

El mes de gener, el secretari general del Tresor i Finançament Internacional, Carlos Cuerpo, ja va assegurar que l’organisme havia observat un renovat interès per la compra de deute per part de particulars, institucions financeres domèstiques i els no residents.

Notícies relacionades

Els inversors minoristes poden adquirir lletres del Tresor a diferents terminis (3, 6, 9 i 12 mesos), així com bons a dos, tres i cinc anys i obligacions amb diferents venciments, tot i que els més habituals solen ser a 10, 15 i 30 anys.

Actualment, les lletres del Tresor a 12 mesos ofereixen una rendibilitat del 2,983%, i les obligacions a 10 anys, en l’entorn del 3,306%.