Canvis d’impacte econòmic

Les quatre tendències que marquen les empreses aquest 2023

La intel·ligència artificial, la transformació geoestratègica, la quarta revolució industrial i la nova web 3.0, pols de transformació que és necessari conèixer

Les quatre tendències que marquen les empreses aquest 2023
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els primers mesos de l’any són moment per aventurar tendències i canviar apostes inversores per part de les empreses (i que els ciutadans han de conèixer). En l’entorn universitari i en les firmes d’inversió i anàlisi apareixen múltiples estudis que dibuixen les modes i tendències a què estar atent en l’univers empresarial. Com demostren anys passats, molts d’aquests esforços de projecció són encertats i d’altres una mica exagerats, i per això promeses d’eclosió de noves tecnologies es posposen a anys futurs o simplement queden en res. Aquestes promeses de revolució tecnològica que es prometen generalment estan vinculades al punt de vista de cada empresa. Aquestes són algunes de les principals tendències que s’apunten: 

Intel·ligència artificial

El xat GPT, aquest programa de la web capaç de respondre preguntes en llenguatge natural, ha accelerat el desenvolupament de nous projectes en l’àmbit de la intel·ligència artificial que totes les empreses han de conèixer. Segons la consultora tecnològica International Data Corporation (IDC) la intel·ligència artificial generativa, que contribueix a generar coneixement en qualsevol format amb eines com l’esmentat Xat GPT, Stable Diffusion o Whisper, revolucionarà bona part de l’activitat empresarial i de l’educació. Un estudi de Gartner assenyala que la IA generativa representarà el 2025 el 10% de totes les dades produïdes a internet.

Quarta revolució industrial

Des de fa anys escalfa motors la denominada quarta revolució industrial. L’automatització de processos s’incrementa amb l’abaratiment de robots o la incorporació de sistemes de gestió de dades més sofisticades. També la fabricació 3D o els sistemes d’optimització energètica tenen un paper protagonista en aquesta quarta revolució industrial. El concepte de fàbrica intel·ligent és prou difús perquè qualsevol intent de tendència amb aquesta definició sigui realitat. La idea general és que la interconnexió de les indústries i la sensorització de processos permet la millora de manteniments i millores de productivitat com mai en el passat. A més, aquestes noves indústries modernes s’estan implantant arreu del món, també a Àsia. 

WEB 3.0 

Notícies relacionades

Els experts en ‘blockchain’ anuncien des de fa anys el creixement exponencial de nous desenvolupaments entorn de la denominada web 3.0. Les aplicacions d’internet serien en aquest context desintermediades, basades en protocols ‘blockchain’ sense propietaris i mantingudes pels mateixos usuaris. Un nou model de negoci desintermediat de conseqüències per a les grans firmes tecnològiques mundials. Potser per això, els gegants tecnològics comencen a patir l’amenaça de nous competidors potencials difícils de contrarestar. La idea és que aquesta nova web semàntica, en la qual és possible utilitzar el llenguatge natural, permetrà que els usuaris siguin propietaris de la seva identitat i dels seus actius digitals. Amb ajuda de la intel·ligència artificial, són temps de metavers, compra d’espais virtuals i noves inversions encara impensables en nous mercats. I els intermediaris poden començar a difuminar-se. 

Més influència de la geoestratègia

El futur econòmic està més influït per les tensions geoestratègiques que en el passat. Les relacions entre la Xina i Occident són tenses des de fa anys. La guerra d’Ucraïna incrementa aquestes tensions i eleva les incerteses de les vies d’aprovisionament de productes. En un context de més inflació els proteccionismes dels països es poden incrementar. Que les empreses diversifiquin la seva producció i la traslladin més a prop dels seus mercats objectius continua sent una tendència a tenir en compte. La logística guanya pes. Els experts consideren que una de les grans forces deflacionistes de les últimes dècades va ser la deslocalització. Ara, la seguretat del subministrament guanya importància davant els costos més baixos.