Ni més, ni menys

Aquests són els diners que l’OCU recomana tenir al banc per evitar sobresalts

Tot i que el desig de gairebé qualsevol persona és tenir-hi més diners, els experts adverteixen que no en tots els casos és bona idea

Aquests són els diners que l’OCU recomana tenir al banc per evitar sobresalts

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts

Tenir un compte corrent al banc s’ha tornat imprescindible en l’actualitat. Hi cobrem la nòmina, tenim els impostos i els subministraments domiciliats i gràcies al compte podem fer servir un altre indispensable: les targetes, siguin de dèbit o de crèdit, o altres formats digitals, com el pagament amb el mòbil o el Bizum. Els comptes bancaris són la base de l’estalvi de les famílies, que amb la inflació derivada de la guerra d’Ucraïna han perdut poder adquisitiu. Per això, i al marge del que un vulgui estalviar sota el matalàs, és important saber quants diners cal tenir al banc per evitar sobresalts.

Amb aquest tragí que porten els preus, costa quadrar els números. I encara més estalviar. Amb tot, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) assegura que no és recomanable tenir molts diners al banc. Tampoc ho és tenir-ne massa pocs: és qüestió de conèixer molt bé els ingressos i les despeses que tenim i destinar una quantitat fixa periòdica per estalviar.

Ni més, ni menys

Si no és ideal tenir-hi molt ni poc, sorgeix un dubte: ¿quina quantitat de diners és ideal tenir al banc? La mateixa OCU respon a la pregunta: l’entitat aconsella tenir-hi només una reserva de liquiditat que es pugui fer servir en qualsevol moment per poder fer front a imprevistos, com una avaria del cotxe o el pagament a un manyà.

«Una quantitat prudent pot ser l’equivalent a tres mesos del teu salari», recomana l’organisme. Explicat amb un exemple: si un treballador guanya 2.000 euros mensuals, hauria de tenir estalviats uns 6.000 euros, aproximadament.

Fons de garantia per a 100.000 euros

Notícies relacionades

L’OCU emet aquest avís per una raó: els bancs no tenen capacitat per assumir tots els pagaments i obligacions en cas de fallida. Per molt que els diners siguin teus i els hagis estalviat amb la suor del teu front. Espanya, com la resta de països de la Unió Europa, té un Fons de Garantia de Dipòsits, el qual garanteix un màxim de 100.000 euros per titular.

«Si els teus estalvis superen els 100.000 euros en comptes i dipòsits, procura repartir-los en diverses entitats», recomana l’OCU. Així, si una persona té 130.000 euros en un mateix banc i aquest fa fallida, només té garantida la devolució de 100.000 euros. En canvi, si els reparteix en dues entitats s’asseguraria rebre la totalitat dels estalvis.