Agricultura
La pitjor campanya en 15 anys pressiona a l’alça el preu de l’oli d’oliva
Les cooperatives catalanes preveuen la reducció dràstica de la collita després de dos anys de sequeres
L’organització Asaja constata una alça de preus en origen de més del 20% en un any

El preu de l’oli d’oliva continuarà alt en els pròxims mesos com a conseqüència de l’alça de costos i la retallada de la producció. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la campanya d’oliva 2022-2023 podria caure fins a les 16.000 tones i convertir-se en la pitjor dels últims 15 anys. La caiguda de la producció se suma a una situació d’increment de preus en origen i al punt de venda de l’oli d’oliva. L’organització agrària Asaja calcula que el preu en origen va pujar més del 20% el 2022, fins a una mitjana de 3,48 euros el litre. Al supermercat aquesta pujada s’ha repercutit minimitzant la reducció d’IVA decidida per contenir la inflació.
El responsable de l’oli d’oliva de la FCAC, Antoni Galceran, explica que els productors catalans han suportat dos anys de sequera, agreujada per les onades de calor del mes de maig i les gelades d’abril, que van causar una caiguda dràstica de la collita. En aquest sentit, Galceran alerta que «les expectatives no són bones» i, per això, des de la FCAC demanen al Govern mesures per fer front a la situació que pateixen les cooperatives del sector, a fi d’evitar que «ens vegem abocats a un augment substancial del preu de l’oli al consumidor».
Per zones productores, les comarques tarragonines del Baix Ebre i el Montsià podrien protagonitzar una caiguda de fins al 80% en relació amb la mitjana i se situarien en les 4.500 tones. Per la seva banda, a Lleida, concretament a les comarques de les Garrigues i el Segrià, la reducció seria al voltant del 50% (6.000 tones) i, a la resta de zones, a Tarragona la situació serà variable depenent de la producció obtinguda a la campanya anterior i a Barcelona i Girona se n’obtindrien unes 1.000 tones, cosa que representa un 33% menys.
A Europa es preveu una caiguda del 35% de la producció, que se situaria en 1.470.000 tones, fet que suposa una reducció de la disponibilitat de l’oli en el mercat internacional de prop de 800.000 tones.
Crisi agrícola i ramadera
El sector agrícola català té una caiguda d’ingressos gairebé inversament proporcional a l’alça de la inflació. La presidenta d’Asaja a Catalunya, Rosa Pruna, defineix el balanç del 2022 com un any «convuls», entre sequeres, gelades i onades de calor, la guerra d’Ucraïna i alces de preus. Pruna assegura que tot i que des del Ministeri d’Agricultura s’apunta a una caiguda de la renda agrària del 5,5% l’any passat la realitat és molt pitjor. Calcula que els ingressos dels agricultors i ramaders han caigut una mitjana del 7%.
Notícies relacionadesSegons Asaja, l’electricitat es va encarir un 78,81%, els sulfats el 106,18%, el gasoil un 89,47%. El pinso per als animals va pujar el 44,31%. El preu de venda també es va incrementar. Segons la mateixa font, la llet es va encarir el 33,33%, la vedella el 28,77%, els ous més del 65,27% i l’oli el 22%.
El balanç anual d’Asaja constata que el 2022 la productivitat agrària va ser baixa en general, especialment en la fruita, a causa de les gelades d’abril, mentre que les onades de calor van destrossar les expectatives en cereals, vinyes i oliveres, també amb baixes produccions. «Els preus alts de la producció no han pogut compensar l’augment de preus que hem tingut tant en el sector agrícola com en el ramader. Malgrat que els preus van pujar no va poder compensar-se el que es va pagar per poder mantenir la producció», explica Pruna.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic