Fitur

Catalunya recupera el 80% del turisme internacional d’abans de la pandèmia el 2022

El conseller d’Empresa i Treball és «optimista» de cara als pròxims mesos, en què prioritza la recuperació del mercat asiàtic i la transformació del model turístic

Catalunya recupera el 80% del turisme internacional d’abans de la pandèmia el 2022

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Després de l’aturada del 2020 i 2021 per la pandèmia, la comunitat que més turistes estrangers rep comença a agafar múscul. Catalunya va recuperar el 80% del turisme d’abans de la pandèmia el 2022,amb l’arribada de 15.000 milions de viatgers internacionals i una despesa de 16.659 milions d’euros, segons les dades provisionals de la Direcció General de Turisme de la Generalitat, presentades aquest dimecres pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en el marc de la fira internacional de turisme Fitur.

Són 9,2 milions de turistes més que el 2021 els que han arribat a Catalunya en un any que Torrent ha qualificat com el de la «recuperació» després d’un «històric» 2019 –amb 19,3 milions de visitants-, i després de dos anys gairebé en blanc –va atraure 3,8 milions i 5,7 milions, respectivament–. Quant al turisme nacional, la regió ha superat les xifres del 2019 al mobilitzar 9,8 milions de catalans i 6,4 milions de la resta de l’Espanya, enfront els 9 milions i 5,5 milions d’abans de la pandèmia.

El conseller no ha volgut donar previsions sobre el 2023, però s’ha mostrat «optimista» de cara als pròxims mesos per «consolidar» el bon exercici passat i iniciar la «transformació» del model turístic a Catalunya. Ha explicat que aquest any es preveu potenciar el ‘sol i platja’ per recuperar les destinacions tradicionals de Catalunya, però, també, posar les bases d’un turisme més sostenible. En aquest sentit, ha destacat el «lleuger» increment de la despesa mitjana per visitant, que ha xifrat en 1.112 euros, dotze més que el 2019, que ha justificat per «l’alça dels preus, però també pel tipus de polítiques que s’han portat a terme cap a un turisme més sostenible, desestacionalitzat i amb un altre tipus de serveis».

En aquest sentit, el titular d’Empresa de la Generalitat ha remarcat que 229 milions d’euros procedents dels fons Next Generation dels quals disposarà Catalunya permetran «continuar ajudant i acompanyant el sector en la recuperació de l’activitat i en la seva transformació cap a un model adaptat a les noves realitats, més sostenible des del punt de vista ambiental, econòmic i social». Així, Torrent ha especificat que la comunitat està gestionant més de 150 milions repartits entre 36 projectes que se sumen a uns altres 50 milions d’euros previstos per a la convocatòria del 2023 del Programa Extraordinari dels Plans de Sostenibilitat.

Notícies relacionades

En paral·lel, també ha recordat «els 26 milions de la nova línia d’ajudes que acabem d’obrir per a projectes per a la millora energètica dels allotjaments turístics». L’objectiu de totes aquestes inversions és «millorar i modernitzar» les destinacions catalanes, però, també, «reestructurar» tota l’oferta per «assumir un model menys massificat» i crear «projectes turístics diferents».

Per part de la demanda, amb França com a principal emissor de turistes a Catalunya amb 3,4 milions, un 18% menys que abans de la pandèmia, i els Estats Units com el principal mercat no europeu amb 1,2 milions, un 22% menys, la «prioritat» de cara als pròxims mesos serà atraure de nou el mercat asiàtic –inclòs dins de la qualificació ‘resta del món’, que va passar de 2,4 milions el 2019 a 1,3 milions el 2022–, i per aconseguir-ho es recolzaran en la celebració del Mobile World Congress a Barcelona, entre el 27 de febrer i el 2 de març, que l’any passat va estar marcat encara per la variant òmicron, i la Copa d’Amèrica de Vela, que tindrà lloc a la ciutat l’any que ve.