Conservació de la costa

El Govern crearà una entitat per comprar sòl del litoral i protegir-lo de la urbanització

Les entitats consultades en el procés participatiu han apostat per un ens de nova creació, el Conservatori del Litoral

Fins que no es creï per llei, Territori farà un estudi del mercat immobiliari i adquirirà les primeres finques

El Govern crearà una entitat per comprar sòl del litoral i protegir-lo de la urbanització

David Aparicio

1
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

El Govern crearà una entitat independent per comprar sòl del litoral i així preservar-lo de la urbanització, restaurar-lo si convé i gestionar-lo com pertoca. Així ho ha anunciat aquest dijous la Conselleria de Territori, que, després d’una consulta pública a través del portal participa.cat, s’ha decantat per aquesta fórmula, en comptes de designar aquestes tasques a organismes ja existents, com l’Institut Català del Sòl o la futura Agència de la Natura de Catalunya.

Seguint el model francès del Conservatoire de l’Espace Littoral et des Rivages Lacustres, el futur Conservatori del Litoral pretén posar fre a l’urbanisme més voraç, tal com estableix la llei de protecció i ordenació del litoral aprovada el 2020. De fet, la memòria preliminar que s’havia posat a consulta advocava perquè fossin ens ja creats els responsables d’aquesta fi.

Opinió dels experts

Tanmateix, han explicat des del Govern, el participa.cat, en el qual ha demanat l’opinió a les entitats de conservació del medi natural, representants dels ens locals i experts en matèria ambiental i territorial, ha optat per una entitat completament nova. En el procés han col·laborat quatre entitats, quatre plataformes en defensa de la Costa Brava, dos col·legis professionals i cinc particulars.

Notícies relacionades

El Conservatori tindrà personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d’actuar, però la seva creació, admeten les mateixes fonts, no és imminent. No obstant, a l’espera que una llei específica creï el nou organisme, serà Territori qui s’ocuparà d’aquests treballs, amb l’adquisició pública de sòl, l’elaboració d’un estudi del mercat immobiliari a les zones prioritàries i l’adquisició de les primeres finques.

81% del litoral ocupat

Catalunya té 580 quilòmetres de costa, cosa que representa només el 7% del territori però és on viu el 43% de la població. Sense el delta de l’Ebre i el cap de Creus, es calcula que el 81% del litoral està urbanitzat, segons les dades que maneja la Generalitat.